Receptbeskrivning

Gratinerad slätvar med duchessepotatis

Ingredienser för
1 st slätvar, hel på ca 1.5 kg eller ca 5 st fil
100 g smör
0.75 l torrt vitt vin (en flaska)
3 st bananschalottenlökar
100 g champinjoner, vita
6 dl vispgrädde
salt, efter smak
cayennepeppar, efter smak
3 st lagerblad
vitpepparkorn
1 st purjolök, liten
6 st sparris, färska
100 g räkor, färska
1 bunt dill
lite olja
1 kg potatis, mjölig
50 g smör
3 st äggulor
1 dl matolja
salt, efter smak
peppar, efter smak
muskotnöt, riven


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Slå på ugnen på 180 grader

2. Fond Rensa och filea fisken och rengör skrovet. Ta bort gälar och huvud – släng!

3. Hacka purjolöken och ta av foten på champinjonerna. Lägg hattarna åt sidan.

4. Fräs purjo och champinjonfötter med lite olja i en kastrull.

5. Lägg i fiskrenset.

6. Slå på vatten så det täcker.

7. Tillsätt lagerblad och några vitpepparkorn.

8. Sjud i ca 20 minuter. Skimra av skummet som lägger sig på ytan.

9. Sila av fonden och reducera till ca 3 deciliter återstår.

10. Ställ åt sidan.
11. FiskHacka schalottenlök och lägg i en smord form.

12. Vik och lägg på fiskfiléerna och champinjonhattarna.


13. Slå över vitt vin och den kokade fonden.

14. Täck över formen med smörpapper.

15. Ställ in fisken i ugnen tills den är klar, 15-20 minuter.

16. Ta ut fisken och ställ åt sidan - men håll fisken varm!

17. Ta ur champinjonhattarna och lägg åt sidan.

18. Vrid upp ugnen till 200 grader.

19. Slå över fonden (från ugnsformen) i en kastrull tillsätt all grädde förutom 1 dl.

20. Koka en god sås och smaka av med salt och cayennepeppar.

21. Blanchera sparrisen, pilla räkorna.

22. Vispa den resterande grädden lätt.
23. DuchessepotatisSkala och koka potatisen.

24. Pressa potatis med potatispress.

25. Rör i äggulor, smör och olja.

26. Krydda med salt och peppar och smaka av med muskot.

27. LÃ¥t moset svalna.

28. Spritsa det svala moset runt kanten på en ugnssäker form, se bilden.

29. Rör i den vispade grädden i såsen.

30. Lägg fisken i ungsformen.

31. Slå över såsen över fisken och gratinera i ugnen tills den får en gyllenbrun färg.

32. Vid serveringGarnera med räkorna, champinjonerna, sparrisen och dill.

Visningar: 999
Inlagt 2012-03-11 21:11:41