Receptbeskrivning

Rådjursstek boulangère

Ingredienser för
2 kg rådjurstek
8 st vitlöksklyftor, skalade och halverade på l
2 rosmarin
8 st enbär, grovkrossade
olivolja
salt och peppar
1 kg mjölig potatis, skalad och skivad i ca ½ cm
2 st gula lökar, skalade och skivade
2 st vitlöksklyftor, skalade och skivade
2 timjan
3 st lagerblad
0.5 msk strösocker
3 dl ljus viltfågelfond,
1 dl vitt vin
1 ljust öl 33 cl
salt och peppar
en stor skål med gröna salladsblad


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 175°. Skär små fickor i steken.
2. Tryck ner vitlök och rosmarin så att det blir jämnt fördelat över hela steken.
3. Pensla den med olivolja och krydda utsidan med salt och de grovkrossade enbären.
4. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del, men inte mot benet.
5. Bryn löken och vitlöken i smör i en stekpanna tills den är mjuk och har fått fin färg.
6. Varva potatisen med den brynta löken och vitlöken, timjan, lagerblad, socker, salt och peppar i en smord ugnssäker långpanna.
7. Häll över kycklingfond, vin och öl.
8. Sätt in potatisen i ugnen med rådjurssteken på ett galler över potatisen.
9. Köttets innertemperatur ska vara ca 55° för rosastekt, ca 45–50 minuter.
10. Ta ut köttet och låt det vila under folie ca 20–30 minuter.
11. Låt potatisen baka tills den är helt mjuk.
När steken vilat skärs köttet upp i vackra skivor
och serveras med potatisen och en grönsallad.

Visningar: 620
Inlagt 2012-03-11 22:15:29