Receptbeskrivning

Karréspett med glaze, nudlar och böngroddar

Ingredienser för
12 st grillspett av trä
600 g fläskkarré helst utan ben
1 st grön paprika
2 st vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
5 msk hoisinsås
2 msk kinesisk soja
2 msk sirap
400 g böngroddar på burk
3 st salladslök(ar)
4 prt nudlar
1 dl jordnötter rostade
2 g japansk soja
2 msk sesamolja


  30 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Lägg spetten i blöt. Det bör bli ett tiotal spett men ta 12 för säkerhets skull.

2. Skär karrén i 2 cm stora kuber.

3. Skölj och kärna ur paprikan. Skär i 2 cm stora kvadrater.
Skala löken och klyfta ungefär lika stort som paprikan.

4. Glazen: Skala och riv ingefäran och vitlöken ner i en skål. Rör ner sambal oeleken, hoisinsåsen, sojan och sirapen. Smaka av - det kanske behövs mer salt soja eller söt sirap.

5. Spola av böngroddarna med kallt vatten och låt rinna av. Ansa salladslökarna och skiva dem.

6. Varva kött, paprika och lök på spetten. Pensla med glazen och grilla på ganska hög värme, ett par minuter på varje sida. Pensla, inte tjockt men ofta, med glazen.

7. Koka upp vatten till nudlarna samtidigt som du börjar grilla. Låt spetten vila i ett ljummet hörn av grillen medan du kokar nudlarna och låter dem rinna av. Vänd ner böngroddarna, salladslöken, jordnötterna, sojan och sesamoljan bland nudlarna. Servera till spetten.


Recept: Jon Hansson
Foto: Camilla Sjödin
Receptet kommer från boken Grilla - från biff till bulgur (Semic).

Visningar: 613
Inlagt 2014-03-30 13:38:30