Receptbeskrivning

Grytstekt fransyska

Ingredienser för
1 kg fransyska
salt och svartpeppar
1 msk smör
1 dl vatten
1 st gul lök(ar)
1 st morot
1 selleri
timjankvist(ar) (några)
sky från steken
2 msk kalvfond konc
1 dl vispgrädde
2.5 msk vetemjöl
salt och peppar
potatis pressad kokt
grönsaker rostade


  2 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
6 - 8 portioner

1. Bind upp köttet med steksnöre eller köp en färdignätad stek. Gnid in den med salt och peppar och bryn den runt om i smör i en stekpanna. Lägg över i en stekgryta. Häll av fettet från stekpannan, skölj ur den med vattnet och häll i grytan.

2. Värm ugnen till 200 grader.

3. Stick in en köttermometer i steken. Skala lök, morot och selleri, skär i bitar och lägg i grytan. Lägg på locket och sätt in i ugnen. Låt puttra tills steken har en innertemperatur på 70 grader, 1–1 1/2 timme.

4. Ta upp steken, täck med aluminiumfolie och låt vila medan såsen tillagas.

5. Sila av skyn i en kastrull och späd med vatten till sammanlagt ca 5 dl. Tillsätt kalvfond och grädde och koka upp. Vispa ut mjölet i lite vatten och vispa ner i kastrullen. Sjud i 5 minuter och smaka av med salt och peppar.

6. Skiva steken och servera med pressad potatis, sås och rostade grönsaker.

Recept: Ingrid Eriksson
Foto: Jurek Holzer

Vin: Club Privado Reserva, 99 kr, 2003, Rioja, Spanien, 4570.
Vintips: Jens Dolk

Visningar: 671
Inlagt 2014-03-30 19:10:56