Receptbeskrivning

Leif Mannerströms Raggmunk med fläsk

Ingredienser för
1 kg potatis(ar)
1 st ägg
1 msk mjöl
smör och olja till stekning
salt och peppar
800 g rimmat sidfläsk i skivor
smör och olja till stekning
rårörda lingon
äppelmos eller äppelkompott sv


  30 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan om det behövs. Vispa ihop ägg och mjöl samt vänd ned den rivna potatisen i smeten. Blanda allt snabbt, salta och peppra.

2. Stek fläsket frasigt och gyllenbrunt, inte för länge för då blir det hårt och torrt. Börja stekningen med lite olja och smör i pannan. När fläsket är klart häller du av flottet men sparar det till stekningen av raggmunkarna. Håll fläsket varmt.

3. Bryn smör och lite fläskflott i en stor stekpanna, klicka ut smeten och platta till så tunt sommöjligt. Stek raggmunkarna frasiga och gyllenbruna på båda sidor.

4. Servera rykande varmt med fläsket, rårörda lingon och eventuellt äppelkompott.

Receptet kommer från Leif Mannerströms bok Husmanskonst (Prisma)
Foto: Tomas Yeh

Vintips: Mjölk är min personliga favorit men vin funkar också. Plocka fram ett vitt vin med lite syra till lingonen och det salta fläsket, men också med lite smak. Till exempel: 2005 Alamos Chardonnay, 68:-, Mendoza, Argentina, 99098.
Jens Dolk


Visningar: 607
Inlagt 2012-03-11 22:42:00