Receptbeskrivning

Rödvinskokt högrev med timjan och bönor

Ingredienser för
1 kg högrev i bit
6 st gula lökar
1 l rödvin
0.5 l kalvfond (ej koncentrerad, 0,5-1 liter)
5 st timjankvistar
2 st lagerblad
Bönstomp
2 burk vita bönor
25 g smör
2 st vitlöksklyfta(or)
30 g parmesan
1 knippe persilja
1 st citron , skal av
1 dl vatten (1-2 dl)
olja
salt och peppar


  200 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Skala och skiva löken. Hacka timjan fint.

2. Värm på en stor kastrull och bryn köttet runt om i olja så allt får färg. Hela köttbiten, den ska inte delas. Lyft ur köttet och stek sedan löken så den mjuknar. Löken ska få yta, bli lite karamelliserad.

3. Lägg tillbaka köttet, ovanpå löken, fortsätt med timjan och lagerblad.
Slå på vin och kalvfond så att det täcker. (Kom ihåg att späda med vatten om du använder koncentrerad fond på flaska)
Låt koka antingen i ca 30-40 minuter i tryckkokare eller ca 3 timmar i kastrull med locket på glänt. Slå på mer kalvfond så den inte kokar torrt.

4. När högreven börjar bli klar, värm på bönorna med lite vatten och ca 25 g smör. Det ska bli en krämig konsistens och sedan krossar man bönorna direkt i kastrullen. Blir det en för tjock konsistens kan man späda med lite olja. Lyft av från värmen och riv ner parmesan och vitlök samt citronskal. Blanda runt och avsluta med fint hackad bladpersilja.

5. När köttet kokat klart, smaka av skyn med salt och peppar. Just svartpeppar gifter sig extra bra med rödvin. Skär upp kötet och servera med bönorna och lökskyn.

Visningar: 387
Inlagt 2014-04-09 14:41:19