Receptbeskrivning
Ingredienser för
1 st gul lök(ar)
75 g smör
6 st vitlöksklyfta(or)
1 st morot
2 tsk spiskummin hel
1.5 tsk senapsfrö, gula eller svarta
3 tsk gurkmeja
250 g röda linser torkade
2.75 dl vatten
1 kokosmjölk (400 ml)
5 ingefära färsk (tunna skivor)
1 passerade tomater (400 g)
vitpeppar
koriander
saft av lime från 2 lime


  45 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Finhacka löken och stek den i hälften av smöret i en gryta. Skiva vitlöken och skala och riv moroten. Lägg i moroten, hälften av vitlöken och spiskummin och senapsfrön. Stek i 5 minuter. Rör i gurkmejan och fräs ett par minuter till.

2. Lägg i linser, vatten, kokosmjölk, ingefära, tomat och peppar. Koka upp och låt småputtra utan lock i 30–40 minuter tills vätskan kokat in och linserna är mjuka. Ta grytan av värmen.

3. Smält resten av smöret i en liten panna och stek de resterande vitlöksskivorna tills de har fått lite färg. Häll dem över linserna och rör om.

4. Smaka av med lime och salt och strö över hackad koriander.

Receptet kommer från ”Locket på” (Kakao förlag). Foto och text: Henrik Francke





Visningar: 515
Inlagt 2014-05-04 16:13:00