Receptbeskrivning
Sötpotatisfalafel med gurksallad och myntadipp
Ingredienser
för
2 kikärtor
1 krm torkad timjan
1 tsk paprikapulver
0.75 tsk spiskummin, malen
0.5 tsk bakpulver
1 st ägg
0.5 dl vatten
4 msk ströbröd
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
olivolja att steka i
0.5 st gurka
0.5 mynta
0.5 st citron(er)
salt och svartpeppar
2 msk rapsolja
250 g turkisk yoghurt
1 st lime saft och skal
0.5 mynta
1 tsk honung
salt och svartpeppar
1 krm torkad timjan
1 tsk paprikapulver
0.75 tsk spiskummin, malen
0.5 tsk bakpulver
1 st ägg
0.5 dl vatten
4 msk ströbröd
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
olivolja att steka i
0.5 st gurka
0.5 mynta
0.5 st citron(er)
salt och svartpeppar
2 msk rapsolja
250 g turkisk yoghurt
1 st lime saft och skal
0.5 mynta
1 tsk honung
salt och svartpeppar
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Falafel: Skala och riv sötpotatisen. Skala och dela rödlöken i mindre bitar. Sila av kikärtorna i ett durkslag och spola dem under kallt vatten.
3. Lägg alla ingredienser till falafeln i en matberedare och mixa till du får en slät massa.
Forma bollar och rulla i sesamfrön. Jobba med vattensköljda händer så är det lättare att forma bollar. Lägg bollarna i en smord ugnsform och sätt in i ugnen ca 25- 30 min.
4. Tillbehör: Koka gryn eller ris efter anvisning på paketet.
5. Gurksallad: Skölj och skiva gurkan tunt, använd gärna en osthyvel eller mandolin. Skala och skiva rödlöken tunt även den. Grovhacka myntan och blanda med gurka och rödlök i en skål. Pressa i vitlök och citronsaft. Tillsätt rapsolja och smaka av med lite salt och peppar.
6. Myntadipp: Tvätta och riv skalet av limen. Blanda yoghurten med limeskal, limesaft, hackad mynta och honung. Smaka av med lite salt och peppar.
Näringsvärde/ port
687 KCAL
28 gram protein
13 gram fett
99 gram kolhydrater
Recept och foto: Mari Bergman
2. Falafel: Skala och riv sötpotatisen. Skala och dela rödlöken i mindre bitar. Sila av kikärtorna i ett durkslag och spola dem under kallt vatten.
3. Lägg alla ingredienser till falafeln i en matberedare och mixa till du får en slät massa.
Forma bollar och rulla i sesamfrön. Jobba med vattensköljda händer så är det lättare att forma bollar. Lägg bollarna i en smord ugnsform och sätt in i ugnen ca 25- 30 min.
4. Tillbehör: Koka gryn eller ris efter anvisning på paketet.
5. Gurksallad: Skölj och skiva gurkan tunt, använd gärna en osthyvel eller mandolin. Skala och skiva rödlöken tunt även den. Grovhacka myntan och blanda med gurka och rödlök i en skål. Pressa i vitlök och citronsaft. Tillsätt rapsolja och smaka av med lite salt och peppar.
6. Myntadipp: Tvätta och riv skalet av limen. Blanda yoghurten med limeskal, limesaft, hackad mynta och honung. Smaka av med lite salt och peppar.
Näringsvärde/ port
687 KCAL
28 gram protein
13 gram fett
99 gram kolhydrater
Recept och foto: Mari Bergman
Visningar: 517
Inlagt 2014-04-10 21:04:04

