Receptbeskrivning

Beer can chicken - helgrillad kyckling på ölburk

Ingredienser för
1 st hel kyckling
blötlagd rökved
1 burk lageröl (50 cl)
barbecuesås
3 dl salt
3 dl socker
5 vatten
2 st lagerblad
1 msk svartpeppar, krossad
1 tsk chiliflakes


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Marinadlag
Koka upp 1 liter vatten med salt och socker så att det löser sig. Tillsätt resterande 4 liter kallt vatten och lagerblad, svartpeppar och chiliflakes. Låt lagen bli rumstempererad innan du lägger i kycklingen. Låt kyckligen ligga ett dygn i lagen.
Kyckling
Ta upp kycklingen och skölj den lätt.
Häll ur halva ölburken och trä kycklingen över ölburken.
Låt briketter brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i bottnen och på locket. Stäm av värmen, cirka 140 grader är bra.
Fördela de glödande briketterna i två högar i varsin del av grillen. Lägg lite rökved på glödbäddarna.
Ställ kycklingen mellan bäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme under stängt lock. Se till att den står stadigt. Tillaga i cirka två timmar, tillsätt mer glödande briketter och rökved var 45
e minut så att glödvärme och rök hålls stabil.

Visningar: 933
Inlagt 2014-05-01 14:44:47