Receptbeskrivning
Bagels
Ingredienser
för
25 g jäst
5 dl vatten
2 msk vit baksirap
1 msk flingsalt
13 dl vetemjöl special
kokning
2 l vatten
2 msk strösocker
5 dl vatten
2 msk vit baksirap
1 msk flingsalt
13 dl vetemjöl special
kokning
2 l vatten
2 msk strösocker
Beskrivning
En sats räcker till ca 12 bagels. Garnera med vallmo eller sesamfrön.
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Rör ner sirap och salt och arbeta ner mjölet lite i taget. Arbeta och knåda degen väl i ca 5 minuter på mjölad arbetsbänk.
2. Lägg tillbaka degen i bunken och låt den jäsa ca 1 timme under bakduk.
3. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i tolv bitar. Rulla ut varje bit till en ca 30 cm lång längd som är något smalare i ändarna. Lägg ihop till runda kransar och fäst ändarna om varandra. Lägg kransarna på en plåt med mjölat bakplåtspapper. Låt dem jäsa ca 20 minuter under bakduk.
4. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten och socker i en vid kastrull. Lägg i 3-4 kransar och låt dem sjuda ca 3 minuter. Vänd dem någon gång under kokningen.
5. Ta upp kransarna med hålslev och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö på frön. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna på galler. Klyv bagelsen och fyll med valfri fyllning.
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Rör ner sirap och salt och arbeta ner mjölet lite i taget. Arbeta och knåda degen väl i ca 5 minuter på mjölad arbetsbänk.
2. Lägg tillbaka degen i bunken och låt den jäsa ca 1 timme under bakduk.
3. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i tolv bitar. Rulla ut varje bit till en ca 30 cm lång längd som är något smalare i ändarna. Lägg ihop till runda kransar och fäst ändarna om varandra. Lägg kransarna på en plåt med mjölat bakplåtspapper. Låt dem jäsa ca 20 minuter under bakduk.
4. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten och socker i en vid kastrull. Lägg i 3-4 kransar och låt dem sjuda ca 3 minuter. Vänd dem någon gång under kokningen.
5. Ta upp kransarna med hålslev och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö på frön. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna på galler. Klyv bagelsen och fyll med valfri fyllning.
Visningar: 319
Inlagt 2011-08-10 14:40:11

