Receptbeskrivning
"morfars bulle de lux"
Ingredienser
för
Botten
3 st Ägg 1.5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
Fyllning
2 dl vispgrädde 2 dl hallon eller jordgubbsylt
3 msk lemon curd
Dekoration
300 g marsipan 3 dl vispgrädde
2 msk lemon curd
färska jordgubbar/hallon
citronmeliss/grönmynta
ev. Ätbara blommor eller liknande
Beskrivning
Namnet kommer sig från min morfar som vid ett kalas undrade om vi skulle få en sådan där god bulle som hade serverats sist, han menade då den klassiska rulltårtsbakelsen. Denna är en lyxvariant som sneglar mot prinsessbakelse.
Vispa ägg och socker pösigt, vispa ner siktat mjöl och bakpulver se till att det inte blir klumpar. Vispa i vattnet.
Bred ut smeten på smörat bakplåtspapper, då slipper du lirka lås pappret med vatten. Gör en så snygg och jämn rektangel du kan.
Grädda vid 250 grader i 5 minuter.
Vänd genast upp botten på papper eller en handduk. Du behöver inte sockra som med traditionell rulltårta.
Låt svalna något under handduk, medan du förbereder fyllningen.
Vispa grädden styv, lägg i Lemon Curd och vispa till fast konsistens.
Bred sylt jämnt över botten, och sedan grädden.
Rulla ihop så tight du kan utan att fyllningen spiller ut i ändarna.
Låt gärna rulltårtan vila några timmar i kylen, den bör i vart fall kylas en halv timme inför nästa moment.
Kavla ut marsipanen till en fyrkant, lika lång som din rulltårta, och bred så att den räcker runt hela omkretsen. Ca 4 mm tjock.
Vispa grädden till dekoration på samma sätt som till fyllningen. Bred den över rulltårtan så gott du kommer åt.
Flytta över rulltårtan till marsipanplattan, med grädden ner, bred på grädde där det saknas. Rulla in tårtan i marsipanen.
Skär ca 3-4 cm tjocka skivor, och ställ dem med snittet upp på ett fat.
Dekorera efter smak!
Vispa ägg och socker pösigt, vispa ner siktat mjöl och bakpulver se till att det inte blir klumpar. Vispa i vattnet.
Bred ut smeten på smörat bakplåtspapper, då slipper du lirka lås pappret med vatten. Gör en så snygg och jämn rektangel du kan.
Grädda vid 250 grader i 5 minuter.
Vänd genast upp botten på papper eller en handduk. Du behöver inte sockra som med traditionell rulltårta.
Låt svalna något under handduk, medan du förbereder fyllningen.
Vispa grädden styv, lägg i Lemon Curd och vispa till fast konsistens.
Bred sylt jämnt över botten, och sedan grädden.
Rulla ihop så tight du kan utan att fyllningen spiller ut i ändarna.
Låt gärna rulltårtan vila några timmar i kylen, den bör i vart fall kylas en halv timme inför nästa moment.
Kavla ut marsipanen till en fyrkant, lika lång som din rulltårta, och bred så att den räcker runt hela omkretsen. Ca 4 mm tjock.
Vispa grädden till dekoration på samma sätt som till fyllningen. Bred den över rulltårtan så gott du kommer åt.
Flytta över rulltårtan till marsipanplattan, med grädden ner, bred på grädde där det saknas. Rulla in tårtan i marsipanen.
Skär ca 3-4 cm tjocka skivor, och ställ dem med snittet upp på ett fat.
Dekorera efter smak!
Visningar: 166
Inlagt 2014-05-04 10:00:04






20 min