Receptbeskrivning
Ingredienser för
600 g tomat(er)
1 st gurka
2 st röd paprika
1 st schalottenlök(ar)
1 st vitlöksklyfta(or)
8 st basilikablad
1.5 msk rödvinsvinäger
0.5 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl grönsaksbuljong
0.5 tsk socker
brödkrutong
olivolja


  45 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Skölj grönsakerna. Dela och kärna ur tomaterna. Skala, halvera och kärna ur gurkan. Kärna ur paprikan och skär i bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök.

2. Lägg alla grönsaker i en matberedare tillsammans med basilika, vinäger, olivolja, salt och peppar. Kör till puré.

3. Häll över i en bunke och späd med buljong, lite i taget, till lagom konsistens. Soppan ska vara ganska tjock. Smaka av med socker och eventuellt mer salt och peppar. Ställ soppan kallt minst 2 timmar.

4. Vid serveringen: Rör om väl eller kör med stavmixer. Servera med brödkrutonger och droppa över lite olivolja.

Text: Ingrid Eriksson

Peñascal Rosado Tempranillo Shiraz, 54 kr, 2007, Castilla y León, Spanien, 2951.

Vintips: Jens Dolk


Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix

Visningar: 382
Inlagt 2014-05-08 03:28:19