Receptbeskrivning

Inkokt vit sparris (recept paul svensson)

Ingredienser för
1 bunt vit sparris (tjocka)
1.5 st citron (saften)
30 g salt
10 g socker
40 g smör
1 st salsiccia (italiensk korv-rå)
1 st schalottenlök
0.5 dl vitvinsvinäger eller champagnevinäger
1 dl olivolja eller smält smör
1 krm salt (en nypa)
1 krm svartpeppar (en nypa)
2 st bröd (torrt, smulorna)
1 bunt gräslök


  45 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Det finns ingen annan grönsak som förknippas med våren såsom sparris. Vad du än gör, krångla inte till det, njut av sparrisen i sin renaste form.

Anvisningar:
Skala sparrisen noga runt om med en bygelskalare. Skär bort en bit av den grövsta änden om den är träig.
Koka upp vatten (helst i en sparriskokare/hög smal kastrull eller bind ihop sparrisen till en bunt).
Smaksätt med citronsaft, salt, socker och smör.
Koka sparrisen stående med knopparna uppåt tills sparrisen är genomkokt (genomskinlig), ca 10 min.
Vattnet ska vara så högt på sparrisen att knopparna når just ovan vattenytan och ångkokas. Låt svalna något i lagen.

Blanda finhackad lök med vinäger och koka upp hastigt. Låt svalna och blanda med olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Snitta korven och ta ur färsen. Smula sönder färsen och stek knaprig i stekpanna i lite olja tillsammans med lite brödsmulor.
Lägg den nykokta sparrisen på ett fat. Slå dressing över, toppa med salsiccia, gräslök och brödsmulor.


Bild: YLE/Strömsö

Visningar: 1062
Inlagt 2014-05-11 08:43:55