Receptbeskrivning
Klassisk lasagne
Ingredienser
för
16 lasagneplattor
béchamelsås:
100 g smör
1 dl vetemjöl
1 mjölk
salt och malen vitpeppar
bolognesås:
300 g nötfärs
1 burk krossade tomater
1 gul lök
1 morot
20 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 dl köttbuljong
1 msk oregano
1 krm timjan
salt och malen svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 dl riven ost
béchamelsås:
100 g smör
1 dl vetemjöl
1 mjölk
salt och malen vitpeppar
bolognesås:
300 g nötfärs
1 burk krossade tomater
1 gul lök
1 morot
20 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 dl köttbuljong
1 msk oregano
1 krm timjan
salt och malen svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 dl riven ost
Beskrivning
1. Béchamelsås: Koka upp mjölk i en kastrull. Smält smör i en annan stor kastrull, ta av från värmen, blanda ner vetemjölet och vispa det till en jämn redning. Sätt tillbaka på värmen och späd med den kokta mjölken, lite i taget och under ständig vispning. Koka upp såsen och låt den koka minst 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar. 2. Bolognesås: Skala och hacka löken och skala och tärna mototen ytterst fint. Skala rotsellerin och riv den grovt. Fräs grönsakerna mjuka i smör, lägg i färsen och fräs den gyllenbryn. Spä med buljongen och de krossade tomaterna. Krydda såsen med örtkryddorna, tillsätt tomatpurén och pressa ner vitlöken. Sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Krydda med salt och peppar. 3. Sätt ugnen på 200°. Varva köttfärssås, béchamelsås och lasagneplattor i en smord, ugnssäker form. Avsluta med béchamelsåsen, strö över ost och grädda i ugn i 45–50 minuter.
Visningar: 484
Inlagt 2014-05-20 10:27:25