Receptbeskrivning
Mormor ingers äppelkaka
Ingredienser
för
1 smör
170 g socker
1 st ägg
10 g bakpulver
240 g vetemjöl
1.5 grädde
1 st äpple (granny smith)
0.5 kanel
2 msk socker
1 msk rårörsocker
2 st äpplen (granny smith)
2 dl vatten
85 g socker
1 msk hackad färsk ingefära
vetemjöl
grön hushållsfärg
170 g socker
1 st ägg
10 g bakpulver
240 g vetemjöl
1.5 grädde
1 st äpple (granny smith)
0.5 kanel
2 msk socker
1 msk rårörsocker
2 st äpplen (granny smith)
2 dl vatten
85 g socker
1 msk hackad färsk ingefära
vetemjöl
grön hushållsfärg
Beskrivning
Gröna prickar
Hacka ingefära och lägg i en kastrull med vattnet och sockret. Koka upp och ställ åt sidan. Använd en äppelurkärnare och stansa ut långa äppelstänger, undvik kärnhuset i äpplet. Lägg stängerna i sockerlagen ca 5 minuter så att de blir lite marinerade. Lägg sedan stängerna på hushållspapper så de torkar ut lite. Pudra stängerna i lite vetemjöl. Äppelkaka
Sätt på ugnen på 175 grader, smöra och bröa valfri form. Blanda socker och smör så det blir pösigt, rör ner ägget. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Häll i grädden och rör snabbt ihop till en tjock smet. Lägg 1/3 av smeten i botten av formen. Lägg de marinerade stängerna(gröna prickarna) lite sporadiskt, högt/lågt så de bildar 2-3 rader. Lägg på resten av smeten. Skala och skiva äpplet och blanda med socker/kanel. Tryck ner smeten (Den är rätt fast) i formen, och tryck ner äpplena till ungefär hälften i ett snyggt mönster. Strö rårörsocker över hela.
Grädda 50 minuter i mitten av ugnen. Känn med sticka innan du tar ut kakan, kan vara lite lurigt i mitten! Låt den då stå ett par minuter extra om kladdig sticka.
Servera med vaniljsås!
Hacka ingefära och lägg i en kastrull med vattnet och sockret. Koka upp och ställ åt sidan. Använd en äppelurkärnare och stansa ut långa äppelstänger, undvik kärnhuset i äpplet. Lägg stängerna i sockerlagen ca 5 minuter så att de blir lite marinerade. Lägg sedan stängerna på hushållspapper så de torkar ut lite. Pudra stängerna i lite vetemjöl. Äppelkaka
Sätt på ugnen på 175 grader, smöra och bröa valfri form. Blanda socker och smör så det blir pösigt, rör ner ägget. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Häll i grädden och rör snabbt ihop till en tjock smet. Lägg 1/3 av smeten i botten av formen. Lägg de marinerade stängerna(gröna prickarna) lite sporadiskt, högt/lågt så de bildar 2-3 rader. Lägg på resten av smeten. Skala och skiva äpplet och blanda med socker/kanel. Tryck ner smeten (Den är rätt fast) i formen, och tryck ner äpplena till ungefär hälften i ett snyggt mönster. Strö rårörsocker över hela.
Grädda 50 minuter i mitten av ugnen. Känn med sticka innan du tar ut kakan, kan vara lite lurigt i mitten! Låt den då stå ett par minuter extra om kladdig sticka.
Servera med vaniljsås!
Visningar: 109
Inlagt 2014-07-17 12:46:52






2 min