Receptbeskrivning

Per Morbergs risotto med skaldjur och saffran

Ingredienser för
6 dl fiskbuljong
3 dl vitt vin
1 kg kammusslor
1 kg blåmusslor
1 st kokt hummer
4 st kokta havskräftor
0.25 st rotselleri
1 st gul lök
1 st morot
0.5 st fänkål
salt
peppar
olivolja
1 krm timjan
1 st lagerblad
2 dl avorioris
2 st schalottenlökar
0.5 st röd paprika
0.5 st gul paprika
1 st liten morot
1 st vitlöksklyfta
6 dl av buljongen från musslorna
1 dl riven parmensanost
1 saffran


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Skrapa och skölj musslorna. Se till att ingen är öppen eller trasig.
2. Skär upp grönsakerna i 1/2 cm tärningar.
3. Hetta upp en stor kastrull och häll i olivolja. Häll i alla musslor i kastrullen och rör runt.
4. Ös sedan på med grönsakerna, fiskbuljongen och vinet, samt timjan och lagerblad.
5. Låt ånga i 4-5 minuter tills musslorna öppnar sig ordentligt.
6. Skala och ta ur köttet från hummern och havskräftorna, lägg i en skål.
7. Krossa skalen och sila över fonden från musslorna.
8. LÃ¥t sjuda i 15 minuter och sila av.
9. Pilla ur blåmusslorna ur skalen. Lägg tillsammans med hummern och havskräftorna.
10. Tillagning av risotton: Skär upp grönsakerna i 1/2 cm tärningar.
11. Hetta upp en tjockbottnad kastrull. Häll i olja och riset. Låt riset blandas runt med oljan tills det blir lite genomskinligt.
12. Häll i grönsakerna och saffran, blanda runt. Börja sedan att hälla i buljongen med 1 dl i taget.
13. Låt buljongen koka in under omrörning. Späd på mer vart efter det kokar in. Efter ca 20 minuter börjar riset bli klart och risotton krämig
14. Konsistensen skall var lätt, inte som gröt.
15. Blanda ner alla skaldjur och vänd om försiktigt. Värm.
16. Garnera med havskräftsklorna och några kronärtskockshjärtan (finns att köpa färdiga i olja).

Visningar: 476
Inlagt 2014-06-02 16:02:40