Receptbeskrivning

Hickorytorkad fläskytterfilé

Ingredienser för


  30 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Hickorytorkad fläskytterfilé 1-2st fläskytterfilé (drygt 1 kg)
1l vatten
1 ½dl grovsalt
2krm salpeter
4msk liquid smoke
1tsk paprikapulver
1tsk vitlökspulver
1tsk grovmald svartpeppar Koka upp vatten med grovsalt och salpeter så saltet löser sig.
Tillsätt liquid smoke när saltlagen svalnat lite, och låt sen svalna helt.
Putsa fläskytterfilén från ev fett.
Lägg filén i en bunke och fyll på saltlagen så den täcker.
Täck med plastfolie och ställ på en tyngd så filén hålls nere i lagen.
Låt stå i kylen i 4 dagar, och vänd filén 1 gång om dagen.
Ta filén ur lagen och låt rinna av lite.
Blanda svartpeppar, paprika och vitlökspulver.
Klappa in filén runt om med blandningen så den är väl täckt.
Knyt in filén i en handduk ordentligt, om ni går på 2 filéer så knyt in i varsin handduk.
Häng upp filén i handduken i soligt söderfönster och låt hänga i ca 1-2 veckor beroende på solighet.
Vänd filén 1 gång om dagen.
Filén är klar när den är fast som en rå potatis och inte sviktar det minsta när trycker på den.
Skiva i mycket lövtunna skivor.

Visningar: 469
Inlagt 2014-06-03 08:38:08