Receptbeskrivning

Fiskspett med lax, havskatt och kungsräkor

Ingredienser för
300 havskatt
300 laxfilé
8 st kungsräkor
2 st citroner
1 tsk citronpeppar
2 msk olja
1 msk vatten
1.5 torr sherry
1.5 fiskbuljongtärning
4 dl creme fraiche
1 tsk citronsaft
1 st avokado, i klyftor
2 dl långkornigt matris
4 dl grönsaksbuljong
1.5 gräslök, hackad
1 smör


  2 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Skär lax och havskatt skinn och benfri och därefter i kuber. Skala räkor och behåll ev. skalet längst ut på stjärten.
Blanda marinaden med 3 msk citronsaft, olja, vatten och citronpeppar.
Lägg fiskbitar och räkor tätt i marinaden och låt stå 1-2 timmar i kylskåp. Varva och fördela fiskbitar och räkor jämnt på 4 spett och sätt på ugnen.
Förbered tillbehören genom att koka riset i grönsaksbuljongen 20 minuter. När riset är klart blandas detta med smöret och gräslöken.
Gör sherrysåsen genom att koka upp sherryn, smula i fiskbuljongtärningen.
Koka på svag värme till ca ½ dl återstår.
Tillsätt créme fraiche och koka ännu några minuter. Smaka av med ev. lite citronsaft och en knivsudd cayennepeppar.
Lägg ut spetten på ett lätt oljat folieark i en långpanna. Krydda med ca 1 tsk salt och pensla med en aning olja.
Sätt in fisken i ugnen ca 7-8 minuter. Fiskköttet skall bara lagom "stanna" och få en fastare konsistens.
Klyv avokadon, kärna ur och kröp ur köttet med en sked. Dela avokadon sedan i tunns klyftor för garnering.
Gör en risbädd mitt på tallriken. Lägg ett spett på risbädden, ringla såsen runt risbädden. Dekorera med avokadoklyftorna. Servera omgående.

Visningar: 1067
Inlagt 2014-06-03 19:15:39