Receptbeskrivning
Marias danska smörgåstårta (m.e.)
Ingredienser
för
Springform 20 cm
12 st brödskivor (gott gräddat el. lingongrova)smör (bregott) ev.
Kyckling röran
2 st kycklingklubbor grillade (3 dl hackade)1 dl pickels hackade
185 g kvarg (creme fraiche, yoghurt el. liknande)
3 msk majonnäs
1 msk mjölk
1 tsk curry
0.5 krm salt
1 krm vitpeppar
Rostbiff röran
3 st potatisar, fasta (amandine, mandelformade)1.5 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 msk mjölk
30 g kapris
120 g rostbiff i skivor
1 tsk pepparrot (ur burk)
1 krm salt
peppar
överst första lagret
0.5 dl creme fraiche 2 msk majonnäs
1 tsk dijonsenap
0.5 krm vitpeppar
över och runt om
0.5 frp bacon 150 g cream chease
3 msk creme fraiche
50 g salchichon eller annan salami
5 st cheddarost skivor
5 st cocktailtomater
rostad lök
1 kruka smörgåskrasse, 1 ask
1 kruka gräslök
1 dl syltlök
Beskrivning
Slängde ihop denna på morgonen och åt den på kvällen men den blir ännu godare om den får vila under natten. 4-6 personer.
Börja med att koka potatis, jag hittade några som såg ut som mandelpotatis men kanske lite större på Ica. Låt svalna.
Finhacka potatisen, ca 5 mm tärningar.
Rensa kycklingen (kall), jag tog bort skinnet så mycket som det gick, och hacka det. Ca 0,5-1 cm stora bitar. Blev 3 dl hackade. Har du ingen grillad kyckling så stek 1-2 kycklingfiléer och låt svalna.
Hacka pickles i samma storlek som potatisen (tog en burk blandade pickles ifrån Felix, kan ersättas med saltgurka). Blev ca 1 dl hackade.
Blanda pickles och kyckling med nästan en hel burk kvarg och majonnäsen. Krydda med salt och peppar, blanda runt och smaksätt med curry. (smaka dig fram, jag tycker om curry) Tillsätt ev. lite mjölk om röran är för tjock och svårjobbad.
Lägg första lagret bröd i form (jag tog av kanterna först), du får skära till dem så de passar det blir lite som ett lapptäcke. Sen så smörade jag brödet med bregott för att få lagret att hålla ihop men det kan man hoppa över.
Bred över kycklingröran och lägg på nästa lager med bröd, ev. smör.
Blanda potatisen med creme fraichen och majonnäsen. Tillsätt lite mjölk om röran är för tjock och svårjobbad, häll i kaprisen. Skär rostbiffen i lagom bitar, jag hade smörgåsrostbiff så jag klippte den i småbitar, ungefär samma storlek som kycklingen, kanske något mindre.
Blanda i pepparroten.
Krydda och smaka av, tänk på att kaprisen är rätt salt.
Sen så på med sista lagret bröd. Här la jag sen resten av creme fraiche blandat med majonnäs, dijonsenap och vitpeppar för att jag var rädd att brödet skulle bli torrt, det kan du hoppa över om du vill. Sen plastade jag toppen och ta ett fat med tyngder över ( två burkar med grönsaker) detta för jag hade läst i ett annat recept med springform att man skulle göra så, vet inte om det behövs.
Så fick den stå kallt tills vi skulle äta den.
När det var dags att äta knaperstekte jag baconen (tärnad) i mikron och la på hushållspapper för att svalna. Klippte gräslök och smörgåskrasse i en burk. Blandade färsk osten med lite creme fraich så den blev bredbar.
Här kunde man haft i kryddor och/eller dijonsenap men min sambo ville inte det, så jag hoppade över det. Ta bort plasten och ramen av formen.
Bred blandningen med färskost och creme fraiche över sidorna och toppen av tårtan. (över det första lagret med, ifall du gjorde som jag). Jag körde med slickepott, röran kändes nästan som lösvispad grädde.
Strö blandningen av krasse/gräslök över sidorna och toppen. Strö rostad lök, syltlök och bacon över toppen. Halvera tomater och salami och lägger med ostskivor. Klart!
Saker som nog är goda på toppen: paprika, kronärtskockshjärtan, rödlök, oliver
Börja med att koka potatis, jag hittade några som såg ut som mandelpotatis men kanske lite större på Ica. Låt svalna.
Finhacka potatisen, ca 5 mm tärningar.
Rensa kycklingen (kall), jag tog bort skinnet så mycket som det gick, och hacka det. Ca 0,5-1 cm stora bitar. Blev 3 dl hackade. Har du ingen grillad kyckling så stek 1-2 kycklingfiléer och låt svalna.
Hacka pickles i samma storlek som potatisen (tog en burk blandade pickles ifrån Felix, kan ersättas med saltgurka). Blev ca 1 dl hackade.
Blanda pickles och kyckling med nästan en hel burk kvarg och majonnäsen. Krydda med salt och peppar, blanda runt och smaksätt med curry. (smaka dig fram, jag tycker om curry) Tillsätt ev. lite mjölk om röran är för tjock och svårjobbad.
Lägg första lagret bröd i form (jag tog av kanterna först), du får skära till dem så de passar det blir lite som ett lapptäcke. Sen så smörade jag brödet med bregott för att få lagret att hålla ihop men det kan man hoppa över.
Bred över kycklingröran och lägg på nästa lager med bröd, ev. smör.
Blanda potatisen med creme fraichen och majonnäsen. Tillsätt lite mjölk om röran är för tjock och svårjobbad, häll i kaprisen. Skär rostbiffen i lagom bitar, jag hade smörgåsrostbiff så jag klippte den i småbitar, ungefär samma storlek som kycklingen, kanske något mindre.
Blanda i pepparroten.
Krydda och smaka av, tänk på att kaprisen är rätt salt.
Sen så på med sista lagret bröd. Här la jag sen resten av creme fraiche blandat med majonnäs, dijonsenap och vitpeppar för att jag var rädd att brödet skulle bli torrt, det kan du hoppa över om du vill. Sen plastade jag toppen och ta ett fat med tyngder över ( två burkar med grönsaker) detta för jag hade läst i ett annat recept med springform att man skulle göra så, vet inte om det behövs.
Så fick den stå kallt tills vi skulle äta den.
När det var dags att äta knaperstekte jag baconen (tärnad) i mikron och la på hushållspapper för att svalna. Klippte gräslök och smörgåskrasse i en burk. Blandade färsk osten med lite creme fraich så den blev bredbar.
Här kunde man haft i kryddor och/eller dijonsenap men min sambo ville inte det, så jag hoppade över det. Ta bort plasten och ramen av formen.
Bred blandningen med färskost och creme fraiche över sidorna och toppen av tårtan. (över det första lagret med, ifall du gjorde som jag). Jag körde med slickepott, röran kändes nästan som lösvispad grädde.
Strö blandningen av krasse/gräslök över sidorna och toppen. Strö rostad lök, syltlök och bacon över toppen. Halvera tomater och salami och lägger med ostskivor. Klart!
Saker som nog är goda på toppen: paprika, kronärtskockshjärtan, rödlök, oliver
Visningar: 394
Inlagt 2014-06-08 11:21:09






0 min