Receptbeskrivning
Pasta al forno
Ingredienser
för
500 g penne eller annan kort pasta
125 g mozzarella, i små bitar
1.5 dl riven parmesanost
300 g nötfärs
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
3 st blekselleristjälkar, tunt skivade
2 st morötter, skurna i små bitar
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
10 st basilikablad
0.5 dl olivolja
2 tsk salt
1 socker
1.5 msk smör
1.5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
0.5 krm malen vitpeppar
1 riven muskot
_
125 g mozzarella, i små bitar
1.5 dl riven parmesanost
300 g nötfärs
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
3 st blekselleristjälkar, tunt skivade
2 st morötter, skurna i små bitar
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
10 st basilikablad
0.5 dl olivolja
2 tsk salt
1 socker
1.5 msk smör
1.5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
0.5 krm malen vitpeppar
1 riven muskot
_
Beskrivning
1. Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn nötfärs, lök och vitlök, blekselleri och morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel.
2. Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker, och koka under lock på svag värme i 30 minuter.
3. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.
4. Sätt ugnen på 225°.
5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.
7. Gratinera i ugn i 20 minuter.
2. Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker, och koka under lock på svag värme i 30 minuter.
3. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.
4. Sätt ugnen på 225°.
5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.
7. Gratinera i ugn i 20 minuter.
Visningar: 485
Inlagt 2012-03-15 16:59:10