Receptbeskrivning
Knäckig- o seg rabarberkaka
Ingredienser
för
Beskrivning
Knäckig och seg rabarberkaka 8 portioner
175g smör (rumstempererat)
315g strösocker, 3 1/2dl
2st. ägg
1st. vaniljstång
1/2st. citron (ekologisk)
1/2tsk nymortlad kardemumma
1krm salt
210g. vetemjöl, 3 1/2dl
1tsk bakpulver
4-6st. stjälkar rabarber
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker fluffigt (elvisp eller hushållsassisten är ovärderligt här). Knäck i äggen och vispa till en fluffig smet. Dela vaniljstång och skrapa ur och ha ner i smeten. Riv det yttersta skalet av citronen och ha i även det tillsammans med den nymortlade kardemumman och saltet. Rör smeten slät så allt blandas. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål och ha därefter ner det i smeten. Rör (vispa inte) smeten slät. Skölj och torka rabarbern. Täck en form med bakplåtspapper (23 cm springform eller en fyrkantig cirka 22 x 22 cm) och häll i smeten. Långpanna är för stort, men annars är det inte så knussligt. Den ska bli cirka 1 1/2 cm tjock.
Lägg i rabarberstängerna så de går från kant till kant med cirka 1/2 cm mellanrum.
Strö över socker och grädda därefter i mitten av ugnen cirka 50-55 min. Den kan behöva några minuter extra för att inte riskera att bli för fuktig i mitten. Känn efter med en sticka innan du tar ur den. Låt svalna nästan helt för att underlätta när du skär upp den.
175g smör (rumstempererat)
315g strösocker, 3 1/2dl
2st. ägg
1st. vaniljstång
1/2st. citron (ekologisk)
1/2tsk nymortlad kardemumma
1krm salt
210g. vetemjöl, 3 1/2dl
1tsk bakpulver
4-6st. stjälkar rabarber
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker fluffigt (elvisp eller hushållsassisten är ovärderligt här). Knäck i äggen och vispa till en fluffig smet. Dela vaniljstång och skrapa ur och ha ner i smeten. Riv det yttersta skalet av citronen och ha i även det tillsammans med den nymortlade kardemumman och saltet. Rör smeten slät så allt blandas. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål och ha därefter ner det i smeten. Rör (vispa inte) smeten slät. Skölj och torka rabarbern. Täck en form med bakplåtspapper (23 cm springform eller en fyrkantig cirka 22 x 22 cm) och häll i smeten. Långpanna är för stort, men annars är det inte så knussligt. Den ska bli cirka 1 1/2 cm tjock.
Lägg i rabarberstängerna så de går från kant till kant med cirka 1/2 cm mellanrum.
Strö över socker och grädda därefter i mitten av ugnen cirka 50-55 min. Den kan behöva några minuter extra för att inte riskera att bli för fuktig i mitten. Känn efter med en sticka innan du tar ur den. Låt svalna nästan helt för att underlätta när du skär upp den.
Visningar: 362
Inlagt 2014-06-09 16:41:23






30 min