Receptbeskrivning

Bundtcake med karamelltopping

Ingredienser för


  30 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Bundtcake med karamelltoppingca 12bitar

225g smör
2dl kaffe
1dl kakao
4dl vetemjöl
4dl socker
1½tsk bikarbonat
2tsk vaniljsocker
2st ägg
1dl gräddfil

Karamelltopping:
½dl socker
1msk vatten
½dl vispgrädde
½dl ljus sirap
25g smör

Garnering:
Färska fikon och hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form som rymmer minst 2 liter. Smält smör och blanda med kaffe och kakao i en kastrull. Ställ åt sidan. Blanda mjöl, socker, bikarbonat och vaniljsocker i en skål.
Vispa i smörblandningen, ägg och gräddfil i de torra ingredienserna. Vispa med elvisp till en jämn smet.
Häll upp smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 55 minuter. Ta ut kakan och låt den vila i ca 10 minuter. Vänd sedan upp den på ett fat och låt den svalna under formen.
Smält socker och vatten i en kastrull till en karamell. Häll på grädde och sirap. Rör i smöret och koka ihop allt i några minuter till en karamellsås, lite tunnare än kolasås. Låt karamellsåsen svalna helt.

Ställ kakan på ett tårtfat och ringla över karamellsåsen. Servera kakan med färska fikon och hallon.

Visningar: 157
Inlagt 2014-06-12 19:24:00