Receptbeskrivning
American apple pie
Ingredienser
för
9 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk strösocker
225 g smör kallt
1 dl vatten kallt
6 st äpple(n)
2 msk kanel
1 dl råsocker
3 msk citronsaft
50 g smör
1 st äggula(or)
1 tsk salt
2 tsk strösocker
225 g smör kallt
1 dl vatten kallt
6 st äpple(n)
2 msk kanel
1 dl råsocker
3 msk citronsaft
50 g smör
1 st äggula(or)
Beskrivning
Ca 10 bitar
Pajdegen:
1. Blanda vetemjöl, salt och socker i en matberedare.
2. Skär smöret i små kuber och tillsätt dem.
3. LÃ¥t matberedaren snabbt pulsera ihop ingredienserna.
4. Tillsätt det kalla vattnet lite i taget. Degen skall fortfarande vara lite
smulig.
5. Dela upp degsmulorna i två högar, arbeta snabbt samman till två
degar. Platta ut varje deg till en ca 2 cm tjock platta.
Svep in ordentligt i plastfolie och låt stå kallt i 60 minuter.
Fyllningen:
1. Börja med att kavla ut den ena av de två kylda pajdegarna.
2. Lägg den i en form och tryck till kanterna.
3. Skala och skiva äpplena, lägg dem i en bunke och strö över kanel
och socker.
4. Ringla över citronsaften och blanda om.
5. Fyll pajskalet med äpplena, dela smöret i småbitar och fördela jämnt
över pajen.
6. Kavla ut den sista pajdegen och lägg den över pajformen. Skär bort
överflödig pajdeg och tryck ihop den övre med den undre. Gör ett par
skåror i pajdegen.
7. Pensla med uppvispad äggula och strö eventuellt över lite strösocker.
8. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter.
Recept: Linnéa Seidel
Foto: Katja Kristoferson
Pajdegen:
1. Blanda vetemjöl, salt och socker i en matberedare.
2. Skär smöret i små kuber och tillsätt dem.
3. LÃ¥t matberedaren snabbt pulsera ihop ingredienserna.
4. Tillsätt det kalla vattnet lite i taget. Degen skall fortfarande vara lite
smulig.
5. Dela upp degsmulorna i två högar, arbeta snabbt samman till två
degar. Platta ut varje deg till en ca 2 cm tjock platta.
Svep in ordentligt i plastfolie och låt stå kallt i 60 minuter.
Fyllningen:
1. Börja med att kavla ut den ena av de två kylda pajdegarna.
2. Lägg den i en form och tryck till kanterna.
3. Skala och skiva äpplena, lägg dem i en bunke och strö över kanel
och socker.
4. Ringla över citronsaften och blanda om.
5. Fyll pajskalet med äpplena, dela smöret i småbitar och fördela jämnt
över pajen.
6. Kavla ut den sista pajdegen och lägg den över pajformen. Skär bort
överflödig pajdeg och tryck ihop den övre med den undre. Gör ett par
skåror i pajdegen.
7. Pensla med uppvispad äggula och strö eventuellt över lite strösocker.
8. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter.
Recept: Linnéa Seidel
Foto: Katja Kristoferson
Visningar: 466
Inlagt 2014-07-14 10:02:40

