Receptbeskrivning

American apple pie

Ingredienser för
9 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk strösocker
225 g smör kallt
1 dl vatten kallt
6 st äpple(n)
2 msk kanel
1 dl råsocker
3 msk citronsaft
50 g smör
1 st äggula(or)


  1 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Ca 10 bitar

Pajdegen:
1. Blanda vetemjöl, salt och socker i en matberedare.
2. Skär smöret i små kuber och tillsätt dem.
3. LÃ¥t matberedaren snabbt pulsera ihop ingredienserna.
4. Tillsätt det kalla vattnet lite i taget. Degen skall fortfarande vara lite
smulig.
5. Dela upp degsmulorna i två högar, arbeta snabbt samman till två
degar. Platta ut varje deg till en ca 2 cm tjock platta.
Svep in ordentligt i plastfolie och låt stå kallt i 60 minuter.

Fyllningen:
1. Börja med att kavla ut den ena av de två kylda pajdegarna.
2. Lägg den i en form och tryck till kanterna.
3. Skala och skiva äpplena, lägg dem i en bunke och strö över kanel
och socker.
4. Ringla över citronsaften och blanda om.
5. Fyll pajskalet med äpplena, dela smöret i småbitar och fördela jämnt
över pajen.
6. Kavla ut den sista pajdegen och lägg den över pajformen. Skär bort
överflödig pajdeg och tryck ihop den övre med den undre. Gör ett par
skåror i pajdegen.
7. Pensla med uppvispad äggula och strö eventuellt över lite strösocker.
8. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter.

Recept: Linnéa Seidel
Foto: Katja Kristoferson

Visningar: 394
Inlagt 2014-07-14 10:02:40