Receptbeskrivning

Kycklingbuljong (brodo)

Ingredienser för
1 st kyckling hel (1,5-2 kg)
vatten ska täcka kyllingen
4 st morot
2 st stjälkselleri kvistar
1 st palsternacka
3 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
6 st bladpersilja kvistar
1 st tomat
1 st citron
4 st lagerblad
15 st pepparkorn vita och svarta
1 tsk salt


  0 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Koka upp vattnet med kycklingen och ta bort skummet som bildas. Skär morötterna i mindre slantar, hacka lök grovt, krossa vitlöken, skär sellerin i mindre bitar, skär palsternacka relativt tunt och halvera tomat samt citron. Tillsätt alla grönsakerna, lagerbladen, pepparn och saltet i grytan - småkoka i ca 45-60 min. Ta bart kycklingen och grönsakerna med en hålslev. Sila buljongen med en sil (fintrådig).
När kycklingen börjar svalna pilla bort köttet från ben och bröst.
När buljongen kyls ner stiger fettet till ytan och lägger sig som en hinna - ska man spara buljongen är det lämpligt att avfetta buljongen. En avfettad buljong håller sig 3-5 dagar i kylen och flera månader i frysen. Det är fettet som härsknar snabbt, därför bör man avlägsna fetthinnan.
För att spar plats i kyl och frys är det lämpligt att koka ner buljonger eller ”reducera buljongen” som det heter på finare språk. När man reducerar en buljong kokar man buljongen på hög värme så att vätska avdunstar och smakerna koncentreras.

Visningar: 249
Inlagt 2014-07-15 08:28:25