Receptbeskrivning
Smörgåstårta med rökt lax, avokado och hyvlad fänkål
Ingredienser
för
24 grovt formbröd
smör
150 g philadelphiaost
1 msk pepparrot finriven
1 st ägg kokt
1 dl majonnäs
2 msk gräddfil
2 msk rödlök finhackad
2 msk dill hackad
salt och peppar
150 g philadelphiaost
3 msk majonnäs
2 krm salt
1 krm svartpeppar, malen
0.5 st fänkål
2 tsk citronsaft
1 msk olivolja
200 g kallrökt lax
2 st avokado i klyftor
300 g räkor, skalade
40 g forellrom
6 st rädisor
dill
2 st polkabetor
smör
fyllning 1
150 g varmrökt lax 150 g philadelphiaost
1 msk pepparrot finriven
fyllning 2
300 g räkor, skalade 1 st ägg kokt
1 dl majonnäs
2 msk gräddfil
2 msk rödlök finhackad
2 msk dill hackad
salt och peppar
fyllning 3
150 g kallrökt lax 150 g philadelphiaost
garnering
4 dl crème fraiche 3 msk majonnäs
2 krm salt
1 krm svartpeppar, malen
0.5 st fänkål
2 tsk citronsaft
1 msk olivolja
200 g kallrökt lax
2 st avokado i klyftor
300 g räkor, skalade
40 g forellrom
6 st rädisor
dill
2 st polkabetor
Beskrivning
12-14 bitar:
1. Mixa den varmrökta laxen och philadelphiaosten. Blanda i pepparroten. Hacka räkorna och ägget och blanda med majonnäs, gräddfil, lök och dill. Salta och peppra. Mixa den kallrökta laxen med philadelphiaosten.
2. Kantskär brödskivorna om du vill och smöra dem. Lägg sex skivor bröd på ett fat. Bred på den första laxfyllningen. Forsätt med brödskivor, räkfyllning, brödskivor och nästa laxfyllning och toppa med de sista brödskivorna.
3. Vispa upp crème fraichen och tillsätt majonnäs, salt och peppar. Bred ut på hela tårtan.
4. Hyvla fänkålen tunt och vänd den i citron och olivolja. Låt den rinna av och lägg en del av den i en rad på mitten av tårtan. Gör rosor av laxen och lägg på. Lägg på avokado, räkor och rom. Hyvla rädisorna och strö över tårtan och toppa med plockad dill. Lägg på resten av fänkålen.
5. Skala polkabetorna, skölj och torka dem och hyvla på mandolin. Täck kanterna med polkabetor.
Recept: Elisabeth Johansson
Foto: Malin Hoelstad/SvD/Scanpix
1. Mixa den varmrökta laxen och philadelphiaosten. Blanda i pepparroten. Hacka räkorna och ägget och blanda med majonnäs, gräddfil, lök och dill. Salta och peppra. Mixa den kallrökta laxen med philadelphiaosten.
2. Kantskär brödskivorna om du vill och smöra dem. Lägg sex skivor bröd på ett fat. Bred på den första laxfyllningen. Forsätt med brödskivor, räkfyllning, brödskivor och nästa laxfyllning och toppa med de sista brödskivorna.
3. Vispa upp crème fraichen och tillsätt majonnäs, salt och peppar. Bred ut på hela tårtan.
4. Hyvla fänkålen tunt och vänd den i citron och olivolja. Låt den rinna av och lägg en del av den i en rad på mitten av tårtan. Gör rosor av laxen och lägg på. Lägg på avokado, räkor och rom. Hyvla rädisorna och strö över tårtan och toppa med plockad dill. Lägg på resten av fänkålen.
5. Skala polkabetorna, skölj och torka dem och hyvla på mandolin. Täck kanterna med polkabetor.
Recept: Elisabeth Johansson
Foto: Malin Hoelstad/SvD/Scanpix
Visningar: 766
Inlagt 2014-08-04 21:03:12

