Receptbeskrivning
Rostbiff med fransk potatisgratäng
Ingredienser
för
1 kg rostbiff utan ben
1 salt
2 krm svartpeppar
gratäng:
1 kg potatis, mjölig sort
smör till formen
1 salt
2 krm svartpeppar
2 st vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
timjansky:
1 tsk timjan
2 msk hackad persilja
100 g smör
2 dl varm grönsaksbuljong
salt och malen vitpeppar
till servering:
500 g sockerärter
1 salt
2 krm svartpeppar
gratäng:
1 kg potatis, mjölig sort
smör till formen
1 salt
2 krm svartpeppar
2 st vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
timjansky:
1 tsk timjan
2 msk hackad persilja
100 g smör
2 dl varm grönsaksbuljong
salt och malen vitpeppar
till servering:
500 g sockerärter
Beskrivning
Rostbiffen
Sätt ugnen på 125°. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg steken i en smord, ugnssäker form. Stick i stektermometer. Ugnsstek i 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen är 63° om köttet ska vara svagt rosa inuti. Låt steken vila, väl insvept i folie, medan gratängen gräddas klar.
Gratäng
Smörj en ugnssäker form. Skala potatisen och skiva den 4-5 mm tjockt. Lägg i kallt vatten i 10 minuter, ta upp och torka på hushållspapper. Lägg skivorna i formen. Salta lätt mellan varven. Blanda grädde och mjölk. Pressa vitlöksklyftorna i gräddmjölken och häll blandningen över potatisen. Grädda i 200° ca 60-75 minuter. Potatisen ska vara mjuk och ytan gyllengul.
Ansa och koka sockerärterna lätt. Servera rostbiffen tillsammans med gratängen och sockerärterna.
Sätt ugnen på 125°. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg steken i en smord, ugnssäker form. Stick i stektermometer. Ugnsstek i 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen är 63° om köttet ska vara svagt rosa inuti. Låt steken vila, väl insvept i folie, medan gratängen gräddas klar.
Gratäng
Smörj en ugnssäker form. Skala potatisen och skiva den 4-5 mm tjockt. Lägg i kallt vatten i 10 minuter, ta upp och torka på hushållspapper. Lägg skivorna i formen. Salta lätt mellan varven. Blanda grädde och mjölk. Pressa vitlöksklyftorna i gräddmjölken och häll blandningen över potatisen. Grädda i 200° ca 60-75 minuter. Potatisen ska vara mjuk och ytan gyllengul.
Ansa och koka sockerärterna lätt. Servera rostbiffen tillsammans med gratängen och sockerärterna.
Visningar: 502
Inlagt 2014-08-25 20:13:10

