Receptbeskrivning
Hjortytterfilé med mandelpotatispuré, rårörda lingon, syltade kantareller samt rödvinssky
Ingredienser
för
Beskrivning
Hjortytterfilé med mandelpotatispuré
1kg hjortytterfile
Mandelpotatispure
800g mandelpotatis
2 dl mjölk
50 g smör
salt och peppar efter smak
Skala och koka potatisen färdig. Koka upp i mjölk och smör. Pressa potatisen i mjölk och smörblandningen. Vispa och smaka av med salt och peppar.
Rårörda lingon
100g lingon
30 g socker
Häll sockret över lingonen, lägg i en bytta och låt den stå ett dygn i kylen, rör om lite då och då.
Syltade kantareller
200 g kantareller
2 dl socker
1dl ättika
½ dl vatten
1 lagerblad
1tsk senapsfrön
Koka ihop lagen i kantarellerna, koka i 10 min, lyft upp kantarellerna, lägg i en bunke, koka ner lagen till hälften, slå den sen över kantarellerna, ställ i kyl, låt stå ett dygn.
Rödvinsås
1 rödlök
2 vitlöksklyfftor
1 skiva bacon
1 msk smör
2 msk farinsocker
2 dl rödvin
1 ½ tärning kalvbuljong
2 msk maizena
8 dl vatten
Skala och skiva rödlöken och vitlöken. Svetta rödlök, vitlök och bacon i en kastrull tills det blir glassigt. Häll på farinsocker och fortsätt värma tills sockret smälter. Häll på rödvin, vatten och buljongtärningen, koka ner till hälften. Sila bort all lök, red av med maizena. Smaka av med salt och peppar.
1kg hjortytterfile
Mandelpotatispure
800g mandelpotatis
2 dl mjölk
50 g smör
salt och peppar efter smak
Skala och koka potatisen färdig. Koka upp i mjölk och smör. Pressa potatisen i mjölk och smörblandningen. Vispa och smaka av med salt och peppar.
Rårörda lingon
100g lingon
30 g socker
Häll sockret över lingonen, lägg i en bytta och låt den stå ett dygn i kylen, rör om lite då och då.
Syltade kantareller
200 g kantareller
2 dl socker
1dl ättika
½ dl vatten
1 lagerblad
1tsk senapsfrön
Koka ihop lagen i kantarellerna, koka i 10 min, lyft upp kantarellerna, lägg i en bunke, koka ner lagen till hälften, slå den sen över kantarellerna, ställ i kyl, låt stå ett dygn.
Rödvinsås
1 rödlök
2 vitlöksklyfftor
1 skiva bacon
1 msk smör
2 msk farinsocker
2 dl rödvin
1 ½ tärning kalvbuljong
2 msk maizena
8 dl vatten
Skala och skiva rödlöken och vitlöken. Svetta rödlök, vitlök och bacon i en kastrull tills det blir glassigt. Häll på farinsocker och fortsätt värma tills sockret smälter. Häll på rödvin, vatten och buljongtärningen, koka ner till hälften. Sila bort all lök, red av med maizena. Smaka av med salt och peppar.
Visningar: 847
Inlagt 2014-08-25 20:27:10

