Receptbeskrivning

Morotsbröd med linfrö

Ingredienser för


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
2 bröd

50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 dl mörk brödsirap
5 dl rårivna morötter
1 dl linfrön
5 dl vetemjöl special
ca 10 dl lantbrödsmjöl
2 tsk salt

Pensling
1 msk sirap
1 msk vatten

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet.
Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt olivoljan, sirapen och de rårivna morötterna. Blanda därefter ner linfröna och mjölsorterna.
Arbeta degen i ca 4 minuter.

Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Täck därefter bunken med en bakduk och låt degen vila ca 45 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela den i två lika stora bitar och forma dem till släta längder.

Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt och pricka dem med en
gaffel. Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast värme till 200 grader.
Grädda morotsbröden ca 35 minuter.

Blanda samman sirapen och vattnet. Ta ut bröden och pensla dem med blandningen. Ställ in dem i ugnen igen och grädda ytterligare ca 5 minuter.






Visningar: 335
Inlagt 2014-10-31 13:55:47