Receptbeskrivning

Bouillabaisse - Fisk- och skaldjurssoppa

Ingredienser för
1 st äggula(or)
2 st vitlöksklyftor, pressade
1 saffran
1 tsk senap ljus, osötad
1 tsk vinäger
matolja
1 st gul lök(ar)
2 st morot/morötter
0.5 st purjolök(ar)
0.5 st fänkål
1 st röd paprika
8 dl fiskbuljong
1 krossade tomater
0.5 tsk timjan
salt
400 g fisk benfri gärna vit fast
peppar
100 g räkor, oskalade
8 st musslor med skal färska eller djupfrysta


  45 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Saffransaioli:
1. Rör ihop äggula med vitlök, saffran, vinäger och senap. Tillsätt oljan försiktigt under omröring så att oljan hela tiden absorberas. Saffransaiolin är klar när den har samma konsistens som en majonnäs.

2. Tillsätt lite vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt tills soppan är klar.
Tips: Lite starkare, byt ut svartpeppar mot cayennepeppar. Cayenne och saffran passar bra ihop.

Soppan:
3. Hacka löken, skiva morötterna och purjolöken samt strimla fänkålen. Ta bort kärnhuset i paprikan och skär i bitar. Fräs grönsakerna i lite matolja i en stor kastrull utan att de får färg.

4. Tillsätt fiskbuljong, tomat och timjan. Koka upp och låt koka sakta i ca 10 minuter. Lägg i den nedskurna fisken. Ett par minuter senare är det dags för räkor och musslor. Smaka ev. av med salt och peppar.

5. Värm upp soppan, men låt inte koka efter du har lagt i skaldjuren, de blir sega av att koka.

Garnera gärna med någon grön ört och servera med saffransaioli.

Tips:
Byt ut häften av vattnet mot torrt vitt vin för en mustigare soppa.

Visningar: 784
Inlagt 2012-03-24 15:00:35