Receptbeskrivning

Småländska kroppkakor

Ingredienser för
1 kokt, kall potatis
2 st ägg
2 vetemjöl
1 salt
till fyllning:
500 g rimmat fläsk
2 st gula lökar
2 msk malen kryddpeppar
1 tsk malen vitpeppar
till kokning:
5 l vatten
2 tsk salt
till servering:
lingon
skirat smör


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Fyllning
Tärna det rimmade fläsket. Skala och hacka löken fint. Fräs fläsk och lök utan att löken tar färg. Krydda med krydd- och vitpeppar och låt sedan fyllningen rinna av i ett durkslag. Förvara fyllningen i kyl.
Pressa potatisen. Knäck äggen och vispa upp dem. Blanda potatisen med ägg, salt och så mycket mjöl att det blir en fast och torr deg. Arbeta snabbt ihop degen. Gör en rulle av degen och skär den i 20 skivor. Rulla till runda bollar och gör en grop i varje. Lägg fyllning i gropen och nyp igen noga. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Sjud kroppkakorna, ett lager i taget, i 10-15 minuter beroende på storlek. Ta upp med hålslev. Servera med skirt smör och lingon.

Visningar: 439
Inlagt 2014-11-26 20:59:30