Receptbeskrivning

Balsamvinägersås & rotfruktsmos

Ingredienser för
2 msk smör
5 dl vatten
1 krm svartpeppar, nymald
3 msk balsamvinäger
1 st vitlöksklyfta
1 st gul lök
1 dl russin
1 msk farinsocker
2 msk vilt- och kantarellfond
8 st fikon, färska
100 g aprikoser, torkade
1 tsk salt
25 g smör
2 krm vitpeppar, nymald
14 st potatisar, (ca 1,2 kilo)
2 dl mjölk
4 st palsternackor, (500 g)
1 st bit rotselleri, (100 g)
2 msk smör
8 st fikon, färska
, varma
1 msk maizena majsstärkelse, + 1 dl vatten
haricots verts, lättkokta


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
SÃ¥s:
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i smör 2-3 min. Tillsätt russin, aprikoser, farinsocker, fond, balsamvinäger och vatten. Låt koka ihop under lock 20 min, tills ca 3 dl återstår.4. Sila av lök och frukt. Häll skyn, ca 2 dl, i en kastrull och red av den med majsstärkelse utrört i vatten. Låt koka upp och smaka av med salt och nymald peppar.

5. Rotfruktsmos: Skala potatis, rotselleri och palsternackor och skär dem i cm-stora bitar. Lägg ner grönsakerna i en kastrull med lättsaltat vatten och koka dem mjuka, 10-15 min. Pressa rot-sakerna i potatispress.6. Värm mjölken och smöret. Rör ner blandningen i rotsakerna och vispa till ett mos. Smaka av med salt och nymald peppar.7. Varma fikon: Dela fikonen i klyftor och värm dem försiktigt i smör i en kastrull 1-2 min. Skär köttet i tunna skivor och lägg fikon runt om. Servera balsamvinägersås, rotfruktsmos och haricots verts till.

Visningar: 146
Inlagt 2014-12-30 20:24:09