Receptbeskrivning

Osso buco med gremolatasallad (ifrån ica)

Ingredienser för
1 st gul lök
3 st vitlöksklyfta(or)
1.5 kg tjocka revbensspjäll eller skivad kalvlägg
3 msk smör
2 krm peppar
3 krm salt
2 dl vatten
3 dl vitt vin torrt
4 st timjankvist(ar) färska
3 msk kalvfond konc.
1 burk hela tomater (400 g)
2 st morot
2 st palsternacka(or)
400 g rotselleri
1 dl persilja hackad
Gremolatasallad
2 st vitlöksklyfta(or)
1 st citron finrivet skal och färskpressad juice
1.5 dl bladpersilja finhackad
0.5 dl olivolja
1 krm salt
1 krm peppar
1 frp sockerärt(or) (ca 150 g)
2 st gemsallad (ca 80 g st)
parmesanost ev. att hyvla över


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Osso buco är namnet på en klassisk italiensk gryta som vanligtvis görs på kalvlägg, men som här blir fantastiskt god med tjocka revbensspjäll. I buljongen från köttet får sedan olika sorters rotfrukter koka mjuka. Fullända verket med en gremolatadressad sallad!

Skala lök och vitlök. Dela och skiva löken. Krossa vitlöksklyftorna med sidan av kniven och hacka dem grovt.

Skär spjällen i skivor (mellan benen).
Bryn köttet i 2 msk av smöret (för 4 portioner) i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta.

Fräs lök och vitlök i resterande smör i stekpannan tills det är mjukt, ca 2 minuter. Tillsätt vatten, koka upp och rör runt. Häll detta i grytan.

Tillsätt vin, timjan, kalvfond och hela tomater. Häll på vatten så att det precis täcker köttet. Koka upp och sjud med lock 1½–2 timmar, tills köttet släpper från benet.

Skala under tiden rotfrukterna och skär dem i ca 3 cm stora tärningar.
Lyft upp köttet. Tillsätt rotfrukterna och koka utan lock ca 20 minuter, tills de är mjuka. Smaka ev av med salt och peppar.

Gremolatasallad:
Skala och finriv vitlöken. Blanda med citronskal, citronjuice, persilja och olja. Krydda med salt och peppar.
Strimla sockerärterna. Skölj och ansa gemsalladen. Plocka loss salladsbladen och lägg i en skål. Strö över sockerärterna. Ringla över dressingen. Hyvla ev över parmesanost.

Lägg tillbaka köttet i grytan. Strö över persiljan.
Servera grytan med salladen.

Visningar: 871
Inlagt 2014-12-07 10:59:30