Receptbeskrivning

Syrad lök, vitkål och morötter

Ingredienser för
1 tsk salt
1 gul lök
1 vitkål
2 tsk hel kummin
1 tsk salt
1 morötter
1 gul lök
2 tsk hel kummin eller senapsfrön
1 tsk salt
3 lagerblad
500 g gul eller röd lök
1.5 tsk salt
2 dl vatten


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Se till att händer, redskap och burkar är väl rengjorda. Ansa och strimla vitkålen fint. Skala och grovriv morötterna. Skala och skiva all lök. Tillsätt motsvarande en skivad lök i kål- respektive morotsrivet.
2. Blanda lök, vitkål och morötter var för sig med salt. Saltet gör att vätskan frigörs lättare. Koka en lag på vatten och salt. Låt kallna.
3. Pressa och stöt grönsakerna så att vätskan pressas ut. En mortelstöt, slev eller knytnäve gör jobbet. Vätskan som bildas ska inte hällas av. Ställ bunken i kylen 1 timme så att vätskan dras ut ytterligare. Arbeta grönsakerna en sista gång.
4. Vänd ner kryddorna och pressa ner grönsakerna i burkar. Använd en mindre burk som tyngd. Sätt på lock. Grönsakerna ska täckas av vätska, tillsätt annars mer saltlag. Ställ burkarna i en långpanna – om det jäser över kan vätska sippra ut.
5. Låt stå mörkt i rumstemperatur (20–22 grader) i ca en vecka. Kontrollera vätskenivån och lukten efter 3–4 dagar. Om den är frisk och syrlig har syrningen kommit igång. Efter 5–7 dagar bör grönsakerna ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ burkarna att mogna i kylen. Nu avstannar syrningen och aromer utvecklas. Låt stå 4–6 veckor innan processen är helt klar. Grönsakerna håller minst 6 månader i kyl.

Visningar: 356
Inlagt 2014-12-11 19:06:41