Receptbeskrivning

Slät räksoppa med aioli och toast

Ingredienser för
500 g räkor, med skal
1 st morot
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st fänkål
2 msk tomatpuré
10 st timjankvistar
2 msk olivolja
3 dl torrt vitt vin
7 dl vatten
3 msk skaldjursfond, koncentrerad
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
Ailoi
2 tsk citron, pressad
0.5 saffran
1 msk vitvinsvinäger
2 st äggulor
1 st vitlöksklyfta
2 dl rapsolja
0.5 strösocker
salt
Toast
2 st fänkål
1 olivolja
1 tsk salt
1 st baguette


  50 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Räksoppa
Sätt ugnen på 200°. Skala räkorna och ställ dem kallt till servering.  Rosta skalen mitt i ugnen ca 15 min tills de fått färg. Skala morot, lök och vitlök. Ansa fänkålen. Skär grönsakerna i cm-stora bitar.
Fräs grönsaker, tomatpuré och kryddor i olivolja. Häll på vin och reducera till hälften. Häll i vatten, fond, räkskal och grädde. Låt puttra under lock ca 15 min. Sila soppan i en ren kastrull och smaka av med salt och citron. Koka upp soppan och mixa den skummig med mixerstav innan den serveras.
Aioli
Lös upp saffran i vinäger. Blanda med äggulor och pressad vitlök. Vispa försiktigt i oljan lite i taget så att den inte skär sig. Smaka av med socker och salt.
Toast
Sätt ugnen på 175°. Skär fänkålen i mindre bitar och lägg på en plåt. Blanda med olja och salt. Rosta mitt i ugnen ca 35 min tills fänkålen är mjuk i mitten. Låt svalna. Skär baguetten i 4 cm tjocka skivor. Pensla med olivolja. Rosta mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna. Fördela räkor, aioli och fänkål på bröden.

Visningar: 892
Inlagt 2014-12-18 20:35:45