Receptbeskrivning
Nötfärsbiffar med rostade rotfrukter och gräddsås
Karin J via Tasteline.com
Ingredienser
för
400 g potatis(ar)
400 g rödbetor
1.5 ingefära
1 st vitlöksklyfta(or)
1 msk honung
2 msk olivolja extravergine
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
500 g nötfärs
1 st gul lök(ar)
2 st vitlöksklyfta(or)
2 tsk torkad timjan
0.5 tsk spiskummin, malen
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
75 g riven ost
2 dl grädde
1 dl mjölk
0.5 msk japansk soja
1 tsk köttbuljong eller fond
1 krm svartpeppar
0.5 persilja
400 g rödbetor
1.5 ingefära
1 st vitlöksklyfta(or)
1 msk honung
2 msk olivolja extravergine
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
500 g nötfärs
1 st gul lök(ar)
2 st vitlöksklyfta(or)
2 tsk torkad timjan
0.5 tsk spiskummin, malen
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
75 g riven ost
2 dl grädde
1 dl mjölk
0.5 msk japansk soja
1 tsk köttbuljong eller fond
1 krm svartpeppar
0.5 persilja
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rotfrukter: Skala potatis, rödbetor och morötter. Skär dem i klyftor och lägg alltsammans på en plåt. Skala ingefära och vitlök och riv på ett rivjärn över rotfrukterna. Salta och peppra efter smak och tillsätt olja och honung. Vänd runt rotfrukterna ordentligt med händerna. Sätt in i ugnen ca 30- 40 min.
3. Färsbiffar: Skala och finhacka lök och vitlök och blanda med färsen i en bunke. Tillsätt chiliflakes, torkad timjan, spiskummin, salt, svartpeppar och riven ost. Forma 8 biffar och platta ut dem något med tanke på att de drar ihop sig vid stekning. Stek biffarna i lite olja och en klick smör i en varm panna, ca 3-4 min på varje sida.Vänd biffarna när de har fått fin färg.
4. Lägg över biffarna på ett ugnssäkert fat och sätt in i ugnen under rotfrukterna ca 10 min.
5. Gräddsås: Slå på grädde, mjölk och soja i stekpannan (diska inte ur den). Tillsätt köttbuljong/ fond och peppar efter smak. Låt det småputtra ihop till en krämig sås ca 5-10 min. Sila såsen genom en finmaskig sil och häll upp i en såsskål.
Servera färsbiffarna med rostade rotfrukter och gräddsås.
Recept: Mari Bergman
Foto: Maddzan Lindblad
Näringsvärde:
Kcal: 759
Fett: 49 g
Protein: 36 g
Kolhydrater: 42 g
2. Rotfrukter: Skala potatis, rödbetor och morötter. Skär dem i klyftor och lägg alltsammans på en plåt. Skala ingefära och vitlök och riv på ett rivjärn över rotfrukterna. Salta och peppra efter smak och tillsätt olja och honung. Vänd runt rotfrukterna ordentligt med händerna. Sätt in i ugnen ca 30- 40 min.
3. Färsbiffar: Skala och finhacka lök och vitlök och blanda med färsen i en bunke. Tillsätt chiliflakes, torkad timjan, spiskummin, salt, svartpeppar och riven ost. Forma 8 biffar och platta ut dem något med tanke på att de drar ihop sig vid stekning. Stek biffarna i lite olja och en klick smör i en varm panna, ca 3-4 min på varje sida.Vänd biffarna när de har fått fin färg.
4. Lägg över biffarna på ett ugnssäkert fat och sätt in i ugnen under rotfrukterna ca 10 min.
5. Gräddsås: Slå på grädde, mjölk och soja i stekpannan (diska inte ur den). Tillsätt köttbuljong/ fond och peppar efter smak. Låt det småputtra ihop till en krämig sås ca 5-10 min. Sila såsen genom en finmaskig sil och häll upp i en såsskål.
Servera färsbiffarna med rostade rotfrukter och gräddsås.
Recept: Mari Bergman
Foto: Maddzan Lindblad
Näringsvärde:
Kcal: 759
Fett: 49 g
Protein: 36 g
Kolhydrater: 42 g
Visningar: 670
Inlagt 2014-12-28 16:33:40