Receptbeskrivning
Kardemummapannacotta med karamelläpple och kanelcrumble
Ingredienser
för
Pannacotta:
100 g vitchoklad 3 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 tsk kardemummakärnor
Karamelläpple:
1 dl socker 1 dl vatten
1 st citron, endast saften
3 st fasta äpplen ex. gravensteiner
Kanelcrumble:
1 dl smör, rumsvarmt1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel, malen
Beskrivning
Pannacotta:
Dela chokladen i mindre bitar och lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Häll upp grädden i en kastrull. Skrapa ur fröna från vaniljstången ner i grädden. Låt grädde, frön och vaniljstång koka upp. Ta av kastrullen från plattan, lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg dessa i grädd- och chokladbladningen. Rör tills gelatinet löst sig. Krossa kardemummakärnorna i en mortel och rör ner dem i grädd- och chokladblandningen.
Häll upp pannacottan i portionsglas och låt stelna i kylen 2-3 timmar före servering. Bäst är att de står i kylen över natten.
Karamelläpple:
Koka vatten och socker till ljus karamell på hög värme. Rör inte i sockret under tiden. Häll i citronsaften och låt koka upp.
Skala och tärna äpplena i små bitar. Lägg i äppelbitarna i lagen. Lägg på ett lock och låt koka upp. Ställ åt sidan så det svalnar.
Kanelcrumble:
Sätt ugnen på 175°.
Blanda allt i en bunke. Låt blandningen vila en halvtimme i kylen. Smula sedan ut degen i mindre bitar på en bakpappersklädd plåt. Grädda smulorna i ugnen tills de är gyllenbruna.
Servering:
Skeda upp de karamelliserade äpplena i pannacotta-glasen. Hit kan förberedas. Toppa med kanelsmulor vid servering.
Dela chokladen i mindre bitar och lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Häll upp grädden i en kastrull. Skrapa ur fröna från vaniljstången ner i grädden. Låt grädde, frön och vaniljstång koka upp. Ta av kastrullen från plattan, lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg dessa i grädd- och chokladbladningen. Rör tills gelatinet löst sig. Krossa kardemummakärnorna i en mortel och rör ner dem i grädd- och chokladblandningen.
Häll upp pannacottan i portionsglas och låt stelna i kylen 2-3 timmar före servering. Bäst är att de står i kylen över natten.
Karamelläpple:
Koka vatten och socker till ljus karamell på hög värme. Rör inte i sockret under tiden. Häll i citronsaften och låt koka upp.
Skala och tärna äpplena i små bitar. Lägg i äppelbitarna i lagen. Lägg på ett lock och låt koka upp. Ställ åt sidan så det svalnar.
Kanelcrumble:
Sätt ugnen på 175°.
Blanda allt i en bunke. Låt blandningen vila en halvtimme i kylen. Smula sedan ut degen i mindre bitar på en bakpappersklädd plåt. Grädda smulorna i ugnen tills de är gyllenbruna.
Servering:
Skeda upp de karamelliserade äpplena i pannacotta-glasen. Hit kan förberedas. Toppa med kanelsmulor vid servering.
Visningar: 416
Inlagt 2015-01-04 07:09:56






60 min