Receptbeskrivning

Kalljäst kastrullbröd

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Det är både praktiskt och otroligt gott med
kalljäst bröd.
Degen slänger man snabbt
ihop på kvällen och så får den jäsa
i en kastrull över natten.
På morgonen gräddas brödet och
du kan servera ett härligt nybakat,
varmt bröd till frukost.
Det blir oerhört saftigt och gott!
Tips!
Om du vill ha ett grövre bröd kan du
byta ut 2-3 dl av rågsikten (total mängd)
mot fint eller grovt rågmjöl.
Tillsätt även gärna några matskedar
valfria fröer i degen.

Kalljäst kastrullbröd
1 bröd

25 g jäst
3 dl vatten, rumsvarmt
2 msk honung
1 tsk salt
1 dl fint eller grovt rågmjöl
6-7 dl rågsikt

Gör så här:
1. På kvällen: Smula jästen i en bunke.
Tillsätt vattnet och lös uppjästen i det.
Tillsätt honungen, salt, rågmjöl och
rågsikt, lite i taget.
Knåda den något kladdiga degen l några minuter.
Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Knåda ihop degen till en boll och
rulla den i mjöl.
Lägg degen I en kastrull, ca 3 liter,
klädd med bakplåtspapper.
Snitta ett kors i degen med en vass
kniv. Lägg på ett lock och låt degen jäsa i kastrullen i kylskåpet över natten.
3. Pâ morgonen: Ta ut kastrullen ur
kylskåpet.
Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda brödet längst ner i ugnen
med locket på i ca 15 min. Ta av locket och sänk temperaturen till 200 grader.
Grädda brödet i ytterligare 15-20 min

Visningar: 554
Inlagt 2015-01-04 22:39:26