Receptbeskrivning
Ingredienser för


  30 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Antal portioner: 12
Färdigt på: 1 h
Ingredienser
Pizzadeg
25 g jäst 2 tsk flytande honung 2 msk flingsalt 0.5 l ljummet vatten 12-14 dl mjöl 4 msk olivolja Tomatsås
1 st gul lök, finhackad 1 st vitlöksklyfta, finhackad 6 msk olivolja 2 st sardellfiléer, inlagda 4.5 msk tomatpuré 2 burkar krossade tomater 2 msk flytande honung svartpeppar (krossade) och flingsalt efter egen smak och tycke Spenattopping
1 kg spenat, färsk 2 st stora vitlöksklyftor, hackade och mosade med bredsidan 2 msk solrosfrön, skalade 1.5 tsk flingsalt 1 tsk svartpeppar, malen 7 msk olivolja Oliver (svarta/gröna efter egen smak och tycke) 200 g mozzarella, tärnad Potatistopping
5 st mellanstora potatisar, råa, chipstunt skivade Flingsalt och peppar efter egen smak. 3 kvistar rosmarin 1-2 dl västerbottenost, riven 4 msk olivolja Päron och chevretopping
3 st stora päron, skivade 100-200 g chèvre, skivad 1.5 dl hela hasselnötter, (alt. din egen favoritnöt) Flytande honung efter egen smak 3 kvistar färsk oregano Gör så här
Pizzadeg Värm ugnen till 250 grader. Tips! Använd matberedare så är det lätt att se när degen är klar. Slå ihop jäst, honung och salt med träsked till en jämn smet. Tillsätt sen ljummet vatten och blanda.
Häll nu i mjöl och olivolja. Blanda och tillsätt mjöl tills du får en jämn deg. Om du använder beredare är degen klar när den släpper från kanterna i skålen.
Arbeta gärna degen en stund efter det att den blivit jämt. Täck sedan över skålen med en kökshandduk och låt jäsa i ca 30 min.
Mjöla nu ytan/skärbrädan där du ska kavla ut degen.
Fördela degen i 3 delar och kavla ut 3 pizzor (ugnplåtsstora), tillsätt hela tiden mjöl så att degen inte fastnar på varken på skärbrädan eller kaveln. Tips är att rulla in den färdigkavlade degen på kaveln och rulla sedan ut på ugnsplåten.
Skär bort överbliven deg från kanterna.
Häll ca 3 msk olivolja över degen och klappa ut den jämt med händerna över hela degen. Ställ in plåten i ugnen och låt grädda tills den är gyllenbrun och knaprig.
Tomatsås
Lägg i olivolja, lök, vitlök och sardellerna i en kastrull. Värm under omrörning.
Rör om tills sardellerna helt smält bort och låt sedan stå och sjuda en stund under omrörning. Häll nu i
tomatpurén och låt rosta tillsammans med de övrig ingredienserna.
Tillsätt krossade tomater och låt sjuda några minuter under omrörning.
Till sist lägger du i honung, svartpeppar och salt. Låt sjuda under omrörning till tomatsåsen blivit stabbig.(såsen ska ej var lös!)
Tomatsåsen ska spridas ut över de förgräddade pizzorna, på päron och chevre pizza ska tomatsåsen läggas ut i ett tunt lager. På de övriga två pizzorna lägger man ut rikligt med tomatsås.
Spenatpizza
Bred ut rikligt med tomatsås över den förgräddade pizzan.
Använd olivoljan för att fräsa spenat, vitlök och salt i en kastrull. När spenaten sjunkit tillsätt
solrosfrön, salt och peppar och låt sjuda en stund.
Häll och fördela spenatröran jämt över pizzan.
Hacka mozzarella och sprid ut det på spenatröran och häll sedan på oliverna. Till slut stänker du olivolja över hela pizzan. Grädda i ugn på hög värme tills pizzan fått en fin gyllenbrun färg.
Potatis- och rosmarinpizza
Bred ut rikligt med tomatsås över den förgräddade pizzan.
Lägg ut ett heltäckande lager potatis över den förgräddade pizzan. Salta och peppra och riv av rosmarin och lägg över potatisen.
Strö över västerbotten ost och ringla olivolja över hela pizzan. Grädda pizzan på hög värme tills osten smält och fått en fin färg.
Chevre och päronpizza
Bred ut ett tunt lager tomatsås över den förgräddade pizzan.
Lägg päronen så att det täcker hela pizzan. Lägg på chevre, strö hasselnötter och färsk
oregano, ringla till slut honung över hela pizzan.
Grädda i ugn på hög värme tills chevren smält och fått färg. Ta sedan ut pizzan från ugnen och ringla ytterligare honung över pizzan innan den serveras.

Visningar: 963
Inlagt 2015-01-07 23:50:39