Receptbeskrivning
Vår bästa vaniljglass
Ingredienser
för
1 st vaniljstång
5 msk vatten
3 st ägg
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker siktat
5 msk vatten
3 st ägg
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker siktat
Beskrivning
Ingen glassmaskin behövs. På bilden är glassen blandad med nötkaramell och pralin.
1,2 liter:
1. Skär upp vaniljstången på längden. Koka den i vattnet i en liten kastrull 5 minuter under lock. Lyft av locket, låt svalna.
2. Knäck äggen och lägg vitorna i en bunke, gulorna i en annan. Häll grädden i en tredje bunke.
3. Börja med att vispa äggvitorna med elvisp på ganska låg hastighet till ett löst skum. Öka sedan farten och vispa tills äggvitorna blir fluffiga och styva så att man kan vända bunken upp och ner utan att något rinner ur. Ställ åt sidan.
4. Vispa grädden (inte för hårt) och ställ den också åt sidan. Vispa äggulor och florsocker tills det blir riktigt pösigt.
5. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg ner dem i ägguleblandningen. Rör med en slickepott ner grädden och sedan ungefär hälften av äggvitan. Vänd sist ner resten av äggvitan med försiktigare rörelser.
6. Häll smeten i en fryslåda och sätt på lock. Frys in glassen.
Receptet kommer från boken Sött, Sweet, Dulce av Anna och Fanny Bergenström
Foto: Fanny Bergenström
1,2 liter:
1. Skär upp vaniljstången på längden. Koka den i vattnet i en liten kastrull 5 minuter under lock. Lyft av locket, låt svalna.
2. Knäck äggen och lägg vitorna i en bunke, gulorna i en annan. Häll grädden i en tredje bunke.
3. Börja med att vispa äggvitorna med elvisp på ganska låg hastighet till ett löst skum. Öka sedan farten och vispa tills äggvitorna blir fluffiga och styva så att man kan vända bunken upp och ner utan att något rinner ur. Ställ åt sidan.
4. Vispa grädden (inte för hårt) och ställ den också åt sidan. Vispa äggulor och florsocker tills det blir riktigt pösigt.
5. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg ner dem i ägguleblandningen. Rör med en slickepott ner grädden och sedan ungefär hälften av äggvitan. Vänd sist ner resten av äggvitan med försiktigare rörelser.
6. Häll smeten i en fryslåda och sätt på lock. Frys in glassen.
Receptet kommer från boken Sött, Sweet, Dulce av Anna och Fanny Bergenström
Foto: Fanny Bergenström
Visningar: 312
Inlagt 2012-03-29 17:46:10

