Receptbeskrivning
Plankstekgratäng (ifrån blogg matro)
Ingredienser
för
1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
400 g champinjoner färska
2 msk smör
salt och peppar
2 msk smör
3 dl grädde
1 msk mjöl
2 dl mjölk
2 msk fond (2-3 msk)
4 msk rött vin
2 dl mjöl (2-3 dl)
2 msk smör
salt och peppar
400 g champinjoner färska
2 msk smör
salt och peppar
SÃ¥s
1 st gul lök(ar) 2 msk smör
3 dl grädde
1 msk mjöl
2 dl mjölk
2 msk fond (2-3 msk)
4 msk rött vin
Potatismos
1 kg potatis drygt, mjölig sort2 dl mjöl (2-3 dl)
2 msk smör
salt och peppar
Topping
3 dl västerbottenost rivenBeskrivning
Ni som följer min blogg vet att jag har en förkärlek för gratänger som sköter sig själva i ugnen. I lördags åt vi kött, potatismos och sås i en och samma form. Lite som plankstek men i gratängform så då var namnet rätt givet - Plankstekgratäng.
Potatismos
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och häll i mjölk, smör, salt och peppar i grytan. Vispa till ett fluffigt mos med elvisp.
Kött och svamp
Skär fläskfilén i cm-tjocka skivor. Stek i margarin, salta och peppra, lägg köttet åt sidan.
Skär svampen i mindre bitar. Stek och lägg åt sidan.
SÃ¥s
Finhacka löken och stek den i stekpannan.
Pudra över mjölet. Häll på grädde, mjölk, fond och vin.
Låt koka ihop till en krämig sås, smaka av med salt och peppar.
Gratäng
Smörj en gratängform. Klicka eller spritsa ut potatismoset längs med kanterna på formen.
Lägg svampen i mitten av formen och köttet uppepå.
Häll över såsen. Toppa med riven ost (2-3 dl).
Gratinera mitt i ugnen i 200 grader, ca 20 minuter, eller tills osten smält och potatismoset blivit gyllenbrunt.
Riktigt god lördagsmat, hela familjen åt mycket. Om vi hade kunnat äta mer mjölkprodukter hade jag tillsatt riven ost i potatismoset också för att göra det krämigare.
Potatismos
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och häll i mjölk, smör, salt och peppar i grytan. Vispa till ett fluffigt mos med elvisp.
Kött och svamp
Skär fläskfilén i cm-tjocka skivor. Stek i margarin, salta och peppra, lägg köttet åt sidan.
Skär svampen i mindre bitar. Stek och lägg åt sidan.
SÃ¥s
Finhacka löken och stek den i stekpannan.
Pudra över mjölet. Häll på grädde, mjölk, fond och vin.
Låt koka ihop till en krämig sås, smaka av med salt och peppar.
Gratäng
Smörj en gratängform. Klicka eller spritsa ut potatismoset längs med kanterna på formen.
Lägg svampen i mitten av formen och köttet uppepå.
Häll över såsen. Toppa med riven ost (2-3 dl).
Gratinera mitt i ugnen i 200 grader, ca 20 minuter, eller tills osten smält och potatismoset blivit gyllenbrunt.
Riktigt god lördagsmat, hela familjen åt mycket. Om vi hade kunnat äta mer mjölkprodukter hade jag tillsatt riven ost i potatismoset också för att göra det krämigare.
Visningar: 333
Inlagt 2015-02-17 10:25:57






50 min