Receptbeskrivning

Laxsida BBQ med grillad sparris och couscoussallad

Ingredienser för
1 st laxfilé, på drygt 1,6 kilo
1 msk salt
1 msk svartpeppar
1 msk korianderfrön, stötta i mortel eller 1 msk
23 st grillbriketter
2 st rökved, nävar, (blötlagda mesquitespånel
1 kg grön sparris, ansad och skalad
2 msk olivolja
1.5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 st apelsiner, skurna i tjocka skivor
1.5 dl apelsinmarmelad
1 msk äppelcidervinäger
1 msk sambal oelek
5 dl färskpressad apelsinjuice
1 dl olivolja
400 g couscous
1 dl russin
1 tsk salt
1 tsk korianderfrön, stötta eller 1 tsk mald kori
1 svartpeppar, nymald
0.5 dl persilja, hackad slätbladig
2 dl sötmandel


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Börja med couscoussalladen: Blanda juice, olivolja, couscous, russin, salt och koriander. Låt det svälla en minst halvtimme. Smaka av med svartpeppar, blanda med persilja och ställ svalt till servering. Rosta mandeln i torr panna, grovhacka och blanda ner den.
2. Beredning av det grillade: Skär 6–8 djupa snitt på längden och tvären i laxen. Krydda laxen i god tid, helst ett par timmar innan. Se till att kryddorna kommer ner i snitten.
3. Rör ihop glacen och ställ åt sidan.
4. Tänd 20–25 briketter i klotgrillen och blötlägg rökved.
5. Låt briketterna brinna ner till en askgrå färg. Fös de glödande briketterna åt var sin sida av grillen.
6. Lägg på grillgallret och täck med lock. Lämna spjällen öppna i botten och på locket. Stäm av temperaturen i grillen till 130–160°.
7. Lägg en näve blötlagd rökved på varje glödbädd. Lägg laxfilén med skinnsidan nedåt på mitten av grillgallret och stäng locket. Spjällen ska fortfarande vara öppna i botten och på locket.
8. Barbecuegrilla laxfilén med skinnsidan ner i 35–45 min, 58° innertemperatur. Pensla på glacen i ett par omgångar mot slutet. Laxfilén ska inte vändas under tillagningen.
9. Grilla samtidigt sparrisen ovanför glödbäddarna i 6–8 min. Vänd dem först i ytterst lite olja, salta och peppra. Avsluta med att grilla apelsinskivorna. Servera laxen med apelsinskivorna, sparrisen och couscoussalladen.

Visningar: 632
Inlagt 2015-02-22 08:12:49