Receptbeskrivning
Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Ingredienser
för
500 g spagetti eller annan lång smal pasta
en bottenskyla olivolja
3 vitlöksklyftor lätt krossade/finhackade
några peperoncino, hela eller krossade torkade chili eller chili flakes
bladpersilja
en bottenskyla olivolja
3 vitlöksklyftor lätt krossade/finhackade
några peperoncino, hela eller krossade torkade chili eller chili flakes
bladpersilja
Beskrivning
Spaghetti med vitlök och chilipeppar. I Italien kallas rätten också Mezzanotte.
En perfekt rätt när man är hungrig men inte orkar laga mat, eller när man kommer hem sent på kvällen och bara är sugen. Kan alltid beställas på italiensk restaurang även om den sällan står på menyn. Det är svårt att säga hur mycket chili man ska ha, styrkan på frukterna varierar så mycket. Men det ska vara en het rätt. Och det ska inte sparas på olivoljan heller. Sådana här enkla rätter gör att man verkligen känner skillnad på pasta. En dyrare spaghetti som gjorts på bästa durumvete, valsats genom mässingsmunstycken och torkats långsamt är lite sträv på ytan. Den välsmakande oljan fastnar i det sträva.
Sätt på pastavattnet. Häll en rejäl bottenskyla olivolja i en stor stekpanna (som sen ska kunna härbärgera all apstan). Krossa vitlöksklyftorna lätt så att de går att skala, eller finhacka dem, och fräs sedan vitlöken mjuk tillsammans med chilin. Var försiktig så att vitlöken inte bränns. Den ska bara få en liten färgskiftning. Koka pastan i saltat vatten. Den ska vara al dente, med en liten kärna. Lyft upp pastan och rör ner i stekpannan. Spar kokvattnet. Blanda runt pastan så att den täcks av olja. Låt den koka lite i stekpannan som fortfarande kan stå på lite värme. Ta i lite kokvatten om det blir för torrt. Hacka persiljan och strö över, salta, mal över svartpeppar, blanda runt och servera. Serveras utan parmesan.
En perfekt rätt när man är hungrig men inte orkar laga mat, eller när man kommer hem sent på kvällen och bara är sugen. Kan alltid beställas på italiensk restaurang även om den sällan står på menyn. Det är svårt att säga hur mycket chili man ska ha, styrkan på frukterna varierar så mycket. Men det ska vara en het rätt. Och det ska inte sparas på olivoljan heller. Sådana här enkla rätter gör att man verkligen känner skillnad på pasta. En dyrare spaghetti som gjorts på bästa durumvete, valsats genom mässingsmunstycken och torkats långsamt är lite sträv på ytan. Den välsmakande oljan fastnar i det sträva.
Sätt på pastavattnet. Häll en rejäl bottenskyla olivolja i en stor stekpanna (som sen ska kunna härbärgera all apstan). Krossa vitlöksklyftorna lätt så att de går att skala, eller finhacka dem, och fräs sedan vitlöken mjuk tillsammans med chilin. Var försiktig så att vitlöken inte bränns. Den ska bara få en liten färgskiftning. Koka pastan i saltat vatten. Den ska vara al dente, med en liten kärna. Lyft upp pastan och rör ner i stekpannan. Spar kokvattnet. Blanda runt pastan så att den täcks av olja. Låt den koka lite i stekpannan som fortfarande kan stå på lite värme. Ta i lite kokvatten om det blir för torrt. Hacka persiljan och strö över, salta, mal över svartpeppar, blanda runt och servera. Serveras utan parmesan.
Visningar: 113
Inlagt 2015-02-26 18:35:32






0 min