Receptbeskrivning

Marockansk olivkyckling med inlagda citroner

Ingredienser för
1 stor färsk kyckling
1 tsk salt
1 tsk vit- eller svartpeppar
2 dl gröna och/eller svarta oliver
1 inlagd citron
50 g smör
2 msk olivolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk malen ingefära
1 kuvert saffran
l vatten
1 kruka färsk koriander
1 knippe bladpersilja


  120 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Gnid in kycklingen med halva mängden av salt och peppar. Häll oliverna i kokande vatten och koka i 30 sekunder. Låt rinna av. Upprepa ytterligare två gånger med nytt vatten varje gång.
Ta bort fruktkött och kärnor från de inlagda citronerna. Torka av skalet och strimla.
Skala och finhacka löken. Hetta upp smör och olja i en stekgryta. Stek löken mjuk, glansig och genomskinlig under omrörning. Tillsätt hackad vitlök, ingefära, saffran och den andra halvan salt och peppar tillsammans med vatten. Blanda noga. Lägg i kycklingen och ös över vätskan. Koka upp och sänk värmen. Lägg på lock och koka sakta i en timme, vänd kycklingen flera gånger under tiden så att alla sidor suger upp såsen. Tillsätt lite vatten om det verkar bli för torrt.
Tillsätt oliverna, citronen, grovhackad persilja och koriander. Rör om och låt koka ytterligare femton minuter. Smaka av såsen. Om den är för vattnig – ta upp kycklingen, svep in den i folie och låt såsen koka ihop på stark värme i fem minuter. Om du vill kan du dela kycklingen i bitar och lägga ner i såsen.
Servera rykande varmt med couscous eller ris.

Visningar: 143
Inlagt 2015-02-26 21:39:09