Receptbeskrivning

Så kalljäser du degen

Ingredienser för


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
De flesta bröd och bulldegar
kan kalljösa i kylen över natten.
Du kan antingen jäsa degen direkt
i bunken och baka
ut den till frallor, bullar eller
limpor på morgonen.
Eller baka ut degen på kvällen och
grädda bröden direkt på morgonen.
Den andra metoden går snabbare,
men fördelen med en andra jäsning
på morgonen år att bröden kan bli
något luftigare.

Fördelen med att kalljäsa degen är att smakerna i mjölet utvecklas bättre
under den långa jäsningen och att
man kan använda en mindre
mängd jäst. Glutentrådarna stärks
också av den långa jäsningsprocessen.
Brödet får en rustikare smak av att jäsa
länge. Till 5 dl degvätska är 25 g
jäst lagom (i många recept används 50 gjäst).
Och det bästa av allt är att man spar tid på morgonen om man vill servera nybakat till frukost!
GÖR SÅ HÄR (varianter förekommer i olika kall-
jästa recept)
1. På kvällen: Gör degen enligt receptet.
2. Alternativ A Täck degen med plastfolié eller
en kökshandduk och låt den jäsa i kylen i 8-12
tim. Alternativ B Baka ut degen till frallor eller
limpor och täck dem med plastfolié eller en kökshandduk och låt dem jäsa i kylen i
8-12 tim.
3. PÃ¥ morgonen: Alternativ A:
Ta ut degen ur kylen och forma den till
frallor och lägg dem på en
plåt med bakplåtspapper eller i smorda limpfor-
mar. Låt dem jäsa under bakduk i
rumstemperatur i ca 30 min.
Sätt på ugnen enligt receptet.
Alternativ B Ta fram frallorna eller
limporna och låt dem stå i rumstemperatur
i 15-30 min. Sätt på ugnen enligt temperaturen i
receptet.

Visningar: 384
Inlagt 2015-03-23 20:27:18