Receptbeskrivning

Enkelt rågsiktsbröd i form

Ingredienser för


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Det här brödet jäser bara en gång direkt
i formen och är enkelt att få riktigt snyggt.
Och dessutom är det makalöst gott och saftigt. Ett toppenbröd som går snabbt att slänga ihop och som man med stolthet kan bjuda sina vänner på!
Brödet är bakat i en rund form, ca 24 centimeter i diameter.
Tips kalljäsning!
Brödet går bra att kalljäsa i kylskåpet under natten. Använd då kall mjölk i degen
i stället för fingervarm. Ta fram brödet i rumstemperatur ca 30 min före gräddning.
Torrjäst: Ersätt den färska jästen med 1 tsk
torrjäst om du använder det och degvätskan ska vara 40-45 grader varm.

Det mjuka och saftiga brödetjäser endast en
gång direkt i formen.
12 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5-6 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och
blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Forma degen till en slät boll.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca
24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper
(utan att jäsa). Nagga degen med en gaffel och
strö över lite mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader. Kalljäsning:
Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet
över natten. Ta fram den på morgonen före du
sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm.
Grädda enligt instruktionerna.
3. Sänk värmen till 225 grader och grädda
brödet mitt i ugnen i 12-15 min.
Lyft upp brödet i papperet och låt det
svalna under en bakduk.

Visningar: 3147
Inlagt 2015-03-23 21:17:57