Receptbeskrivning

Fänkålsgratäng med parmesan

Ingredienser för
salt och peppar
2 krossade tomater
75 g vitt färskt bröd (3 skivor rostbröd
1 st citron(er) rivet skal av
50 g parmesanost riven
olivolja
800 g fänkål
1 st gul lök(ar)
0.5 g saffran
2 st vitlöksklyfta(or)


  15 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Skär loss de dilliknande vipporna från fänkålen och spara. Ansa och dela fänkålen på mitten och skär varje halva i 2-3 klyftor. Hacka lök och vitlök och stek på låg värme i en vid kastrull med olivolja. Tillsätt saffran och krossad tomat. Lägg i fänkålen och koka långsamt i 15 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Slå över alltsammans i ugnsfast form. Riv brödet, helst ska det vara fryst, fint med en matberedare. Riv även osten i matberedare.

3. Citronskalet river du för hand, undvik att få med det vita. Finhacka fänkålsdillen.

4. Blanda ost, ströbröd, citronskal och hackad fänkålsdill och krydda med lite salt och peppar. Strö blandningen över gratängen.

5. Ställ in i ugnen ca 20 minuter tills täcket har fin färg.

Recept: Mattias Montin


Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix

Visningar: 726
Inlagt 2015-03-25 20:00:04