Receptbeskrivning

Jamie Olivers grekiska köttgryta

Ingredienser för
600 g g grytbitar, t. ex. högrev eller fransyska,
600 g fläskkarré av bästa möjliga kvalitet, put
olivolja
3 st rödlökar, skalade och klyftade
1 msk russin, grovhackade
400 g krossade tomater, på burk
1 msk tomatpuré
0.5 st citron
en knippa bladpersilja
grekisk olivolja, kallpressad extra virgin
1.5 tsk hel kryddpeppar
6 st kryddnejlikor
havssalt och nymald svartpeppar
4 st vitlöksklyftor, skalade
3 st lagerblad, färska
1 st kanelstång
1 tsk oregano, torkad
1.25 dl torrt grekiskt rödvin
4 msk rödvinsvinäger


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Stöt kryddpepparkornen, nejlikorna och en nypa salt i en mortel. 2. Tillsätt de skalade vitlöksklyftorna och fortsätt stöta tills det bildats en massa. 3. Häll över den i en skål, riv ner lagerbladen och tillsätt resten av ingredienserna i marinaden. 4. Rör runt köttet i marinaden tills det är helt täckt, lägg plastfolie över och ställ in i kylen i minst 2 timmar, helst över natten. 5. När du är klar att börja laga värmer du några skvättar olivolja i en stor kastrull på medelvärme. 6. Tillsätt den skalade rödlöken och stek under omrörning i cirka 10 minutereller tills löken har mjuknat och blivit lätt gyllenbrun. 7. Tillsätt köttet och marinaden, sedan de hackade russinen, tomaterna och tomatpurén och häll på precis så mycket vatten att det täcker. 8. Krydda ordentligt med salt och peppar och koka upp, sänk sedantill låg värme, sätt på locket och låt sjuda i 1 1/2 timme. 9. Ta av locket och koka i ytterligare 45 minuter eller tills köttet är riktigt mört och börjar falla sönder och såsen är härligt tjock. 10. Håll ett öga på grytan och tillsätt en skvätt vatten om det ser lite torrt ut. 11. Smaka av och tillsätt citronsaften och lite mer kryddor om det behövs. 12. Finhacka persiljebladen och strö dem över och avsluta med att hälla på en skvätt jungfruolja. 13. Grekerna serverar den här grytan med pilaffris eller en risformad sorts pasta som heter orzo, men den smakar ljuvligt även ihop med varmt bröd eller potatismos.

Visningar: 658
Inlagt 2015-03-28 07:59:23