Receptbeskrivning
Gratäng på jordärtskocka och svamp
Ingredienser
för
1 tsk salt, per liter kokvatten
1 msk smör, till formen
650 g jordärtskockor
2 krm salt
25 g smör
0.75 krm vitpeppar
1 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
0.25 st gul lök, ca 50 g
0.5 dl ost, lagrad riven
500 dl förvälld
2 dl svampspad, eller vatten
1 msk smör, till formen
650 g jordärtskockor
2 krm salt
25 g smör
0.75 krm vitpeppar
1 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
0.25 st gul lök, ca 50 g
0.5 dl ost, lagrad riven
500 dl förvälld
2 dl svampspad, eller vatten
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 200°.2. Skala jordärtskockor, dela de stora och lägg ner dem i kallt vatten undan för undan. Koka dem i nytt lättsaltat vatten tills de är ordentligt mjuka, ca 10 minuter efter uppkoket. Slå upp i durkslag och låt stå att rinna av.3. Gör svampstuvningen: Torkad svamp läggs i blöt ca 30 min. Sila sedan ifrån spadet men spara det. Fräs grovhackad svamp och smör ca 10 minuter. Tillsätt kryddor och finhackad lök, rör om och låt fräsa 5 min. Pudra över mjöl och späd sedan med svampspad/vatten och grädde under omrörning. Låt småputtra på svag värme 10 minuter.4. Smörj en ugnssäker form. Lägg först i de kokta skockorna, slå sedan över svampstuvningen och överst osten. Gratinera högt upp i ugnen tills gratängen fått fin färg. Serveras varm med ett gott bröd och en tomatsallad samt ev något skivat kött.
Visningar: 368
Inlagt 2016-02-04 19:54:53






0 min