Receptbeskrivning

Grillad lax med sparris och västerbottenssås

Ingredienser för
1 kg potatis(ar) gärna färskpotatis vid säsong
75 g västerbottensost
2 dl grädde
1 grön sparris
2 tsk råsocker
2 tsk kumminfrön
2 tsk fänkålsfrö
salt och svartpeppar


  30 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 175 grader. Koka 1 kg potatis.

2. Lägg 2 tsk råsocker, 2 tsk kumminfrön, 2 tsk fänkålsfrö, 1 tsk chiliflakes, 1 tsk salt och rivet skal från 1citron (bara det gula annars blir det lätt beskt) i en mortel. Mortla ihop kryddorna ordentligt.

3. Skär laxfilén i 4 portionsbitar och ringla lite olja över. Gnid in rubben ordenligt på båda sidor.
Hetta upp en panna med 1 msk olivolja och 1 klick smör. Stek laxfilén på båda sidor så att den får fin gyllenbrun färg. Ta en sked och svep smöret som blir kvar i panna över varje laxbit.

Lägg över laxen i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 10- 20 min beroende på hur genomstekt du vill ha den.

4. Skala den nedersta delen av sparrisen och koka upp lite lättsaltat vatten i en vid kastrull eller stekpanna. Koka sparrisen 2 min strax innan det är dags att servera.

5. Sås- Skala och finhacka ½ gul lök . När det är 5 min kvar av laxen så fräser du löken i en stekpanna med några droppar olja utan att den tar färg. Tillsätt 2 dl grädde och låt det koka ihop ordentligt. Vispa ner 75 gram västerbottensost lite i taget tills du får en krämig sås. Smaka av med salt och peppar.

6. Servera laxen med sparris, kokt potatis, västerbottensås och citronklyftor.

544 kcal.
40 g protein, 30 g fett, 25 g kolhydrater


Recept: Mari Bergman
Foto: Linnea Swärd
Rekvisita från rice

Visningar: 342
Inlagt 2015-05-13 15:27:30