Receptbeskrivning

Helstekt rimmad anka med hallonsås

Ingredienser för
2 st anka
1 haricots verts
1 hallon
1.5 dl salt
2 l vatten
0.5 dl råsocker
1 msk smör
2 st schalottenlök, finhackade
4 dl vatten
1 msk maizena majsstärkelse
0.5 dl koncentrerad kalvfond
2 msk råsocker
150 g hallon
1 dl hallonbalsamico
1 hela hallon
1 dl vatten
1.5 krm cayennepeppar
2 st paprika
1 msk ströbröd
1.5 msk rapsolja
1.2 potatis
1.5 tsk flingsalt


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1 Tina ankan om den är fryst. Ta ut inkråmet och lägg i kylen. Blanda vatten, salt och socker i en skål. Rör tills salt och socker löst sig. Lägg ankan i lagen i en rymlig bunke eller i en plastpåse. Ställ kallt ca 1 dygn. Ta upp ankan och låt rinna av ordentligt. Vik vingarna bakåt så de hålls ihop, bind ihop benen med steksnöre. Lägg den i en ugnssäker form. Blanda paprika och peppar. Krydda runt om. Lägg ankan med bröstsidan ner och ställ in den på nedersta falsen i ugnen. Sätt ugnen på 175°. 2 Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök och inkråm på medelvärme ca 2 min. Tillsätt socker och låt det smälta. Blanda ner balsamico, hallon, vatten och kalvfond. Låt såsen sjuda utan lock. 3 Sila såsen genom en finmaskig sil, pressa ur större delen av vätskan med en sked. 4 Häll av fettet när ankan stekts ca 40 min, vänd den med bröstsidan upp. Ställ tillbaka i ugnen och stek ytterligare ca 40 min. Ta ut den, höj ugnstemperaturen till 225° och häll av fett från formen. Häll vatten över ankan. Ställ in den i ugnen 10 min. Linda in den färdigstekta ankan i folie. Låt vila 30 min. Häll ca 1 dl av skyn i såsen. 5 Skär upp ankan. Skär av vingar och lår först. Skär loss bröstköttet på var sida om bröstbenet till två långsträckta bitar. Detta går lättast med en något böjlig långsmal kniv. Skiva upp bröstfiléerna. Hetta upp såsen i en kastrull och red den med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Koka upp under vispning tills såsen tjocknar.  

Visningar: 821
Inlagt 2015-05-24 15:26:06